Exoot klauwkikker in Heuvelland en omstreken
De Afrikaanse klauwkikker (Xenopus laevis) heeft grote achterpoten met zwemvliezen en klauwen. De vrouwelijke vorm kan tot 15 cm groot worden. De levensverwachting is zestien jaar en het is dus een taai beestje. Hij kan zich over land verplaatsen, droogte en vorst overleven door zich in de modder te vestigen en tot twaalf maanden zonder eten. Hij maakt geen geluid.
Probleem
De kikker is een grote bedreiging voor de biodiversiteit. Hij eet namelijk alles op en is carnivoor. Hij heeft weinig natuurlijke vijanden. Hij is zelfs drager van schimmelpathogenen. Sinds augustus 2024 is het verboden om deze soort in te voeren, te verkopen, bezitten, kweken of vrij te laten in het milieu. Dit betekent dat alle EU-lidstaten verplicht zijn maatregelen te nemen om deze invasieve soort te beheersen of uit te roeien. De kikker blijkt nu voor te komen in de Douvebeek en omliggende beken en vijvers. Ook langs de Leie heeft men DNA van de klauwkikker vastgesteld. Op deze manier proberen onderzoekers te bepalen waar de kikker zich vertoeft.
Aanpak
Ondertussen neemt de Vlaamse overheid al een tweetal jaren maatregelen om deze soort in te dijken. Alleen zijn de acties niet goed op elkaar afgestemd. Zo leveren de inspanningen aan de ene kant van de grens niets op als de andere kant niets onderneemt. Hierdoor nam de Vlaamse overheid het initiatief om een project op te starten waarin Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk samen maatregelen nemen om het voorkomen van de klauwkikker in te perken. Eerst brengt men hierbij de spreiding in kaart om vervolgens de locaties waar deze het meest voorkomt in te dijken. De acties die hierbij worden genomen zijn voornamelijk via fuiken of netten. Deze maatregelen worden genomen in overleg met de eigenaar van het desbetreffende waterlichaam.
De regioraad Ieper-Poperinge engageert zich als geassocieerd partner om zo op de hoogte te worden gehouden van de diverse acties die men onderneemt. Later meer.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.