Erosiebestrijding via gebiedsgerichte aanpak Denderstreek
Het departement Omgeving start een project om erosiebestrijding in het Denderbekken gebiedsgericht aan te pakken. In de komende twee jaar zullen Tractebel en de Bodemkundige Dienst van België in twee pilootgebieden in de gemeenten Lierde en Brakel aan de slag gaan om een maatregelenpakket samen te stellen om erosie en sedimentafvoer terug te dringen. Landbouwers worden opgeroepen hun ervaringen te delen.
T.OP. Dender
Met het Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP.) Dender werken de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen samen om uitdagingen in de Dendervallei aan te pakken. Het doel is om de leefomgeving in de Dendervallei te verbeteren, de gevolgen van klimaatveranderingen te verminderen en een economische groei te stimuleren.
Naast deze algemene uitdagingen wordt de omgeving van de Dender ook geconfronteerd met erosieproblemen. Om dit tegen te gaan, zijn maatregelen nodig die erosie bij de bron aanpakken en de bodem beter beschermen.
Project bovenstrooms bufferen
Om deze reden wordt een project opgestart, het doel is om in drie pilootgebieden maatwerkvoorstellen te doen en hierover in gesprek te gaan met de betrokken partijen. De pilootgebieden zijn gelegen in de stroomgebieden van de Vagebeek in Lierde en Brakel en de Terkleppebeek en Kalsterbeek in Brakel (zie kaarten). Het project zal worden uitgevoerd door Tractebel en de Bodemkundige Dienst van België.
Eerst zal er een inventarisatie gebeuren, enerzijds van locaties die gevoelig zijn voor erosie en anderzijds van de verschillende factoren die erosie en sedimentafvoer beïnvloeden. Dat zal gebeuren via kaartmateriaal – topografische kaart, bodemkaart en erosiekaart – en terreinbezoeken. Op basis hiervan zullen scenario’s met combinaties van erosiebestrijdingsmaatregelen worden opgesteld om erosie en sedimentafvoer te verminderen. In een volgende fase onderzoekt men het effect op erosie, de haalbaarheid en de impact van erosiebestrijdingsmaatregelen op de landbouwbedrijven. Hiervoor zal per pilootgebied een vergadering worden georganiseerd om de ervaring en kennis van de landbouwers en betrokken partijen te verzamelen. Aanvullend zal men per pilootgebied tien landbouwers contacteren om meer gedetailleerde informatie te verzamelen over de toepassing van erosiemaatregelen en maatregelen van goed bodembeheer in de landbouwbedrijfsvoering. Dit zal gebeuren via bedrijfsbezoeken uitgevoerd door de Bodemkundige Dienst van België.
Landbouwers die geïnteresseerd zijn om hieraan mee te werken, kunnen zich melden via de volgende mailadressen. Ook voor vragen over dit project kan je contact opnemen met topdender@vlaanderen.be of met het projectteam via adevroe@bdb.be.
De kaarten:

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.