“Dag van de Landbouw was voor ons onvergetelijk” (+video)
Poperinge is niet los te koppelen van de hopteelt. Naast de schuine palen die de regio typeren, heb je er het hopmuseum en om de drie jaar de internationale Bier- en Hoppefeesten. Als vijfde generatie hopteler nam Bart samen met zijn echtgenote Annebel in 2018 het ouderlijk bedrijf over. Een late roeping, maar zoals alles in hun bedrijfsvoering is een weloverwogen bewuste keuze. Hun manier van werken wordt gekenmerkt door een open vizier en oog voor maatschappelijke ontwikkelingen. De derde zondag van september 2022 werden ze van hun sokken geblazen door het succes van hun deelname aan Dag van de Landbouw.
Het oorspronkelijke thuisbedrijf ligt op een kilometer afstand in vogelvlucht, maar toen Bart en Annebel beslisten om het bedrijf over te nemen is na verloop van tijd de tweede bedrijfszetel waar ze zelf wonen, uiteindelijk de hoofdzetel geworden. Na hun hogere studies hebben beiden eerst andere jobs doorzwommen voor de beslissing tot overname werd genomen. Annebel werkt momenteel nog steeds gedeeltelijk als maatschappelijk werker in een sociale woonwijk in Poperinge, terwijl Bart aanvankelijk zijn loopbaan begon bij AVBS als consulent boomkwekerij en aansluitend enkele jaren ‘gebiedswerker landbouw’ was bij de provincie West-Vlaanderen. “Ik heb na mijn middelbare studies zowel in Kortrijk, Leuven als Gent verder gestudeerd. In het weekend kwam ik altijd met plezier terug naar huis om mee te helpen, zeker in de oogstperiode. Ik bleef op die manier altijd wel verbonden, maar moet eerlijk toegeven dat mijn ouders toch wat ongerust waren toen ik op latere leeftijd alsnog uit de kast kwam en voor een job met veel meer onzekerheid koos. Ik zag in die tijd dat mijn vader wou afbouwen en wist dat ik niet langer mocht wachten om de beslissing te nemen. Hij is meteen volledig op pensioen kunnen gaan, maar staat ons natuurlijk nog steeds bij met raad en daad. Ik ben op die manier later begonnen met investeren in vergelijking met collega-landbouwers, maar heb wel het grote voordeel dat ik kan terugvallen op een vrij uitgebreid netwerk uit mijn voorgaande jobs.”
Vier kernwoorden voor bedrijfsvoering
Bart omschrijft de bedrijfsvoering aan de hand van vier kernwoorden, waarvan coöperatie het eerste is. Als één van de vijf medeaandeelhouders van Pocowest wordt zijn pootgoed samen verwerkt en gestockeerd. Daarnaast is Bart voorzitter van Pacohop, waarin verschillende hopboeren samen hun hop vermarkten. Hij gelooft dus sterk in samenwerking tussen landbouwers, iets wat in de Westhoek niet vanzelfsprekend is, maar enkele kilometers verderop in Frankrijk de normaalste zaak is.
“Als tweede kernwoord hebben we innovatie, omdat we meewerken aan verschillende projecten rond bijvoorbeeld irrigatie in de hop. We zijn mee betrokken in het zoeken naar nieuwe hoprassen en testen nu ook muntolie in het pootgoed. Dit laatste project zorgt ervoor dat onze frigo’s momenteel naar kauwgom ruiken en zou als gevolg hebben dat er meer knolletjes aan de moederknol komen. Als we verder gaan, komen we als volgende kernwoord bij klimaat. We gebruiken in de hop geen herbiciden, waren bij de eersten die een erosieploeg aankochten en hebben op een hellend perceel druiven als permanente teelt aangeplant. Afsluitend hebben we nog bezoeken als kernwoord, omdat we sterk inzetten op het naar buiten brengen van ons verhaal door allerhande rondleidingen op ons bedrijf.”
Verhaal naar buiten brengen
Annebel is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het rondleiden van zowel groepen als klassen op hun hedendaags hopbedrijf. In 2022 kwam daar als kers op de taart een deelname aan Dag van de Landbouw bovenop. “Het is ondertussen bijna drie jaar geleden, maar als we er nu aan terugdenken, geeft het ons nog altijd energie. We wisten voordien niet echt wat te verwachten, maar werden gelukkig zeer goed begeleid en ondersteund in de aanloop naar de dag zelf. Dat begon bij de online-infoavond, maar werd tot na afloop volgehouden met persoonlijke begeleiding. We vroegen ons aanvankelijk oprecht af of er wel volk zou geïnteresseerd zijn in ons bedrijf en of ze daarvoor bovendien de verplaatsing naar de Westhoek zouden willen ondernemen. Die twijfel was achteraf gezien zelfs wat grappig, want in de vroege ochtend waren er al bezoekers op ons bedrijf die drie uur onderweg waren geweest. Het was mooi om te zien dat ook veel mensen uit Poperinge en de ruime regio bij ons langskwamen. We kregen heel veel positieve reacties. Zelfs nu nog zijn er mensen die ons erover aanspreken en vertellen dat ze die zondag een heel interessante rondleiding op ons bedrijf gevolgd hebben. Een gelukkig toeval trouwens dat de dag ervoor de klas van onze Morris net op bezoek kwam toen Radio 2 live aan het uitzenden was bij ons. Dat vonden alle klasgenootjes natuurlijk allemaal superleuk!”
Het geeft ons vandaag nog steeds een energieboost als we terugdenken aan die mooie zondag in september.
Enorm trots familiemoment
Boerenbond voorziet voor alle deelnemende bedrijven foto’s, flyers en affiches ter promotie. Die worden standaard in het brede netwerk verspreid. “Het was ongelooflijk om de kracht van de promomachine achter Dag van de Landbouw van zo dichtbij mee te maken. De grote banner met onze familiefoto hangt hier nog altijd te pronken in de hangar. Wij zaten zelf midden in de oogst op dat moment en waren heel blij met alle hulp en ondersteuning die we kregen. Dat ging van de landelijke gilde-afdeling die de bar deed, over een frietkot van de toen hier nog maar pas gestarte fabriek van Aviko waar we aardappelen leveren, tot de ijsjes en braadworsten van lokale collega-landbouwers. Achteraf gezien was het naast een prachtige dag waarop wij ons verhaal aan de buitenwereld hebben kunnen tonen, hoofdzakelijk een enorm trots familiemoment voor onze beide ouders, vrienden en familie. Prachtig hoe iedereen glunderde toen we de zondagavond allemaal samen, moe maar voldaan, met een welverdiend drankje konden afsluiten.”