Campagne verzamelaanvraag 2025 is gestart

Sinds 21 februari is de verzamelaanvraag 2025 beschikbaar op het e-loket Landbouw en Zeevisserij) voor het indienen van de perceelsaangifte en bijbehorende steunaanvragen. Ook de papieren versie werd de voorbije week verstuurd. Dit geeft een handig overzicht van je percelen, fotoplannen en alle mogelijke ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen en kan gebruikt worden ter voorbereiding van het invullen van de verzamelaanvraag op het e-loket. 

Uiterste indiening

Land- en tuinbouwers hebben tot en met woensdag 30 april 2025 de tijd om hun verzamelaanvraag in te dienen en de steun voor basisbetalingen, ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen, zoogkoeien, jonge landbouwers … aan te vragen. De uiterste wijzigingsdatum van de ingediende verzamelaanvragen is 31 mei 2025. Tot dan kan je ook de steun van ecoregelingen en agromilieumaatregelen aanvragen. De enige uitzondering hierop is de ecoregeling ‘voorjaarsbraak met late inzaai mais’ die uiterlijk op 30 april 2025 moet zijn aangevraagd. 

Betalingsrechten

De waarde en het aantal beschikbare betalingsrechten is te vinden onder de tegel betalingsrechten op het e-loket. Daar kunnen ook overdrachten worden ingediend. Overdrachten van toepassing op campagne 2025 moeten ten laatste op 31 mei ingediend zijn. 

Voornaamste wijzigingen in 2025

Naar aanleiding van het gewijzigde mestdecreet is slechts één perceelsverantwoordelijke per perceel mogelijk, ongeacht het gebiedstype. De landbouwer die de hoofdteelt op het perceel verbouwt, krijgt de mestrechten toegekend. In de verzamelaanvraag zijn de codes gebruik ‘M’ en ‘H’ niet meer mogelijk. De G-percelen verdwijnen. Ook het formulier ‘Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten’ kan je niet meer gebruiken. 

Langs een waterloop die opgenomen is in de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA) is het in gebiedstype 2 en 3 verboden om een nitraatgevoelige teelt te verbouwen binnen 5 meter langs de waterloop. Indien een nitraatgevoelige teelt wordt verbouwd in gebiedstype 2 of 3 langs een VHA-waterloop (blauw ingekleurd op het e-loket), is het verplicht om een beschermingsstrook van 5 meter aan te houden die pesticide- en bemestingsvrij is en waarvan de eerste meter teeltvrij is. Deze beschermingsstroken moeten als apart perceel worden ingetekend en aangevinkt in de verzamelaanvraag. Landbouwers kunnen ook vrijwillig deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken langs VHA-waterlopen en oppervlaktewaterlichamen. Kijk wel eerst naar de na te leven voorwaarden van deze ecoregeling. Hiervoor kan je ook een beheerovereenkomst van de VLM aanvragen voor 2026. Neem in dat geval contact op met de bedrijfsplanners van VLM. 

Actieve landbouwer

Enkel actieve landbouwers kunnen steun ontvangen. Vanaf dit jaar is het ontvangen van een rustpensioen als extra uitsluitingscriteria voor de actieve boer toegevoegd. Op 31 mei moet er minstens één bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot of bestuurder zijn, die geen rustpensioen voor de maand mei 2025 ontvangt (maandbedrag van mei). Stille vennoten worden niet in rekening gebracht. 

Randvoorwaarden

De norm gewasrotatie wijzigt eveneens in 2025. Deze moet worden toegepast op perceelsniveau (en niet op bedrijfsniveau) en dit voor elk perceel bouwland. Gewasdiversificatie op bedrijfsniveau is mogelijk als alternatief voor gewasrotatie. Daarnaast is het aanhouden van niet-productieve elementen en arealen is niet meer verplicht. 

Verder zal ook vanaf 2025 de sociale conditionaliteit moeten worden nageleefd. Dit betekent dat arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld contracten, arbeidsveiligheidsvoorschriften …) en werkgeversverplichtingen moeten worden nageleefd op bedrijven die met personeel werken. De verplichtingen worden door de federale arbeidsinspectiediensten gecontroleerd. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij doet zelf geen controles op de sociale conditionaliteit.

Wijzigingen ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen 

Tot slot zijn een aantal ecoregelingen en agromilieu-klimaatmaatregelen wat bijgestuurd. 

  • Voor de ecoregeling ‘eenjarige ecoteelten - voordeel biodiversiteit, klimaat en milieu’ is een mengsel van gele mosterd en bladrammenas ook toegestaan als hoofdteelt;

  • Voor de ecoregeling ‘verhogen organische koolstof – aanvoer van houtsnippers’ is het verplicht een foto van het perceel met het uitrijden van de houtsnippers te hebben;

  • In de ecoregeling ‘voedermanagement’ zijn er wijzigingen in de eenheidsbedragen en is de omschrijving voor de dosering van nitraat voor melkvee aangepast;

  • In de agromilieu-klimaatmaatregel ‘lokale veerassen’ zijn er wijzigingen aangebracht aan het minimale en maximale verbintenisaantal voor de maatregel lokale rundveerassen en aan de leeftijdsvoorwaarde van premiewaardige varkens. 

Bron: Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen