Campagne Broederlijk Delen draait rond gewasbescherming
Op vraag van Broederlijk Delen was Isidore Della, directeur van Inades Foundation in Burkina Faso, te gast in Oost-Vlaanderen. Deze organisatie ondersteunt telers om op een mens- en natuurvriendelijke manier aan landbouw te doen. De campagne van Broederlijk Delen draait dit jaar rond de export van gewasbeschermingsmiddelen die bij ons verboden zijn.
Isidore Della verbleef in het Meetjesland en bezocht er diverse bedrijven, waaronder dat van Marc en Lut Huyghe-D’Hondt. Na een rondleiding op het bedrijf was er nog een boeiend gesprek over het toepassen van gewasbescherming. Daarin werd geduid dat agro-ecologische principes wel kunnen bijdragen aan een daling van het gebruik, maar ook dat zonder gewasbescherming de voedselproductie echt wel in het gedrang komt. Lut wees ook op alle regels en controles over het correct toepassen waar we in ons land aan moeten voldoen. Niet enkel het type product maar vooral de manier waarop je ermee omgaat is van belang voor de impact op mens en milieu. Dat is alvast de boodschap die we die middag hebben meegegeven aan Isidore Della en de vertegenwoordigers van Broederlijk Delen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.