Boerenbond hekelt goedkeuring PRUP ‘Recht naar Zee, Middelkerke’
“Een kaakslag voor de agrarische sector in Middelkerke, anders kunnen we het niet noemen.” Aan het woord, Luc Boeten, voorzitter van de bedrijfsgilde van Middelkerke. De provincieraad van West-Vlaanderen stelde op 27 maart het PRUP ‘Recht naar Zee’ definitief vast. De landbouwers beraden zich over eventuele verdere juridische stappen.
Sinds een aantal weken was het duidelijk dat het PRUP ‘Recht naar Zee’ geagendeerd zou worden op de provincieraad van 27 maart. De provincie had namelijk zijn procedurele verleningen maximaal uitgeput, wat toen al duidde op meningsverschillen binnen de deputatie. In afwachting van een eventuele beslissing werden vanuit de landbouworganisaties de acties van het lokaal actiecomité ‘Geen baan door onze polder’ ondersteund om de druk hoog te houden. Vanuit Boerenbond namen we steeds het standpunt in dat dit plan buiten alle proportie is en totaal niet in verhouding staat tot de lokale sporadische problematiek. Ook de provinciale commissie ruimtelijke ordening deelde deze mening in haar laatste advies. Helaas tevergeefs.
Politiek hoog spel
Nu de definitieve vaststelling een feit is en er mogelijk 30 ha vruchtbare poldergrond onder het beton verdwijnt, rest ons enkel nog te analyseren hoe dit mogelijk is. De belangrijkste actor in dit verhaal was overduidelijk de gemeente Middelkerke, dat onder invloed van zijn burgervader het droombeeld van een nieuwe toeristische ontsluiting aanjaagde. Bij de verkiezingen in juni vorig jaar was, volgens een artikel in De Standaard, het realiseren van dit project een absolute eis van de burgemeester om lijsttrekker te worden voor N-VA in West-Vlaanderen. Er bestaat dan ook geen twijfel dat zelfs het Vlaamse niveau dit dossier van nabij heeft gevolgd.
Juridische stappen
“Meerdere landbouwers en getroffenen overwegen juridische stappen tegen deze definitieve goedkeuring”, stelt regioconsulent Michiel Van Robaeys. “Wellicht zal dit uitmonden in het aanspannen van een zaak bij de Raad van State. Vanuit Boerenbond zullen wij hen hierbij zeker begeleiden.”

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.