Menu

Bestrijden van vliegen in de varkensstal

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Tijdens deze warme dagen is het van groot belang om vliegen te bestrijden in de varkensstal. Niet alleen kunnen ze ziektes overbrengen, ze zorgen ook voor onrust en ongemak.

Els Goossens, adviseur diergeneeskunde Boerenbond

Deense wetenschappers van het DTU Nationaal Diergeneeskundig Instituut hebben in laboratoriumomstandigheden aangetoond dat vliegen een rol kunnen spelen in de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). We hebben al geleerd uit het verleden dat AVP zich verspreid via contact met besmette wilde varkens of via het voederen van besmette eetwaren aan varkens. Maar in de Baltische staten raakten ook bedrijven met een zeer hoog bioveiligheidsniveau, besmet, vooral in de zomerperiode. Tijdens de Deense studie werden bijtende stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gevoed met bloed en vlees besmet met AVP. Deze vliegen werden nadien gevoed aan varkens. Een zeer kleine dosis virus kon via de vliegen, gezonde varkens doodziek van AVP maken. Varkens besmet via de opname van deze vliegen, konden op hun beurt andere varkens infecteren. AVP virus kan ook tot 3 dagen infectieus blijven in een vlieg. Of dit onder veldomstandigheden ook kan gebeuren, is nog niet duidelijk. Bij varkensbedrijven die in buurt van wilde varkens gesitueerd zijn, worden filters op het ventilatiesysteem aangeraden, die vliegen kunnen buitenhouden.

Tijdens deze warme dagen is het van groot belang om vliegen te bestrijden in de varkensstal. Niet alleen kunnen ze ziektes overbrengen, ze zorgen ook voor onrust en ongemak.

DGZ geeft nog verschillende tips:

  • Hou de stal proper en droog, afval trekt vliegen aan.
  • Verwijder dagelijks mest en voederresten.
  • Zorg voor proper en vers drinkwater.
  • Sluit vuilbakken, containers en kadavermateriaal goed af.
  • Dicht kieren en gaatjes, zodat ze niet gebruikt kunnen worden voor afzet van eieren
  • Meng mengmest regelmatig om.
  • Hou vaste mest droog en/of dek mesthopen toe
  • Een goed geventileerde stal is ook minder aantrekkelijk voor vliegen.

Er zijn verschillende fysieke (vliegenlinten, vliegenvangers),  biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. Belangrijk daarbij is om zowel eitjes, larven, poppen als de volwassen vliegen aan te pakken. Een lijst van toegelaten insecticiden is hier beschikbaar. Volg steeds de instructies van de fabrikant en hou rekening met resistentie. Ook hiervoor kan je informatie inwinnen bij je dierenarts.

*Olesen A et al. (2018) Infection of pigs with African swine fever virus via ingestion of stable flies (Stomoxys calcitrans) Transbound Emerg Dis. 65(5):1152-1157
Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: