Aanvraag om bentazon te mogen aankopen bijgewerkt
Net als in 2024 moeten telers van erwten en bonen die willen gebruik maken van bentazon (Basgran SG, Corum) dit registreren via een kaart op de website van BASF. Dit jaar werd de kaart uitgebreid met een extra laag betreffende het C-gehalte.
Beperking van het gebruik
Enkel in erwt en boon (stamslaboon en Viciaboon) is het nog toegelaten om bentazon toe te passen. Het gebruik van bentazon is verboden op percelen:
- Met minder dan 1% organische koolstof in de bodem
- Met een gronwaterstand op een diepte van minder of gelijk aan 1 m
- Met karstisch gesteente op een diepte van minder of gelijk aan 1 m
Ook geldt er een bufferzone van 5 m ten aanzien van het oppervlaktewater op percelen waar je bentazon toepast waarin enkel groenbedekkers mogen ingezaaid worden. Er mogen in die strook dus geen erwten of bonen worden ingezaaid.
Nieuwe kaartlaag
De laatste 2 vereisten waren vorig jaar al opgenomen in de kaart waarop je de aanvraag voor bentazongebruik moet doen. Dit resulteerde in rode en blauwe percelen op de kaart waar op rode percelen het gebruik van bentazon verboden is. Dit jaar is er op basis van de beschikbare informatie betreffende het C-gehalte van de bodem een gele kaartlaag bijgekomen. Voor die percelen beschikt men over informatie die erop wijst dat er minder dan 1% organische C in de bodem aanwezig is. Als je op dergelijk in het geel ingekleurd perceel bentazon wil aankopen moet je een bodemanalyse toevoegen van het betrokken perceel waaruit blijkt dat het C-gehalte wel hoger is dan 1%.
De tool om de aanvraag te doen vind je hier (https://www.agro.basf.be/nl/Duurzaamheid/Product-Stewardship/grondwater_diepte/). De percelen op deze kaart zijn op basis van de verzamelaanvraag 2023, deze kunnen dus afwijken van de percelen in 2025, vraag op alle percelen het gebruik aan waar nodig (ook al is er maar een deel van dat perceel dat met erwt of boon wordt ingezaaid) maar bestel de correcte hoeveelheid product voor het areaal dat effectief wordt ingezaaid.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.