Podcast
Al onze podcasts zijn beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Als je je abonneert op ons kanaal in je favoriete podcast-app, krijg je automatisch een melding wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt. Veel luisterplezier!
agroEUconnect
AgroEUconnect is het Europees netwerkplatform van Boerenbond. En nu ook een podcast! Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.
Hieronder kan je telkens de nieuwe aflevering vinden. De meest recente aflevering van deze podcast is verschenen in de maand juni. Nu nemen wij een zomerpauze.
agroEUconnect - Aflevering 6 - De centen van Europa / Europa na de verkiezingen
Koken kost geld. Komt het landbouwbeleid met het nieuwe Europese ‘to do-lijstje’ in het gedrang of maakt het er (nog) integraal deel van uit?
En, zijn we na de Europese verkiezingen van juni 2024 wakker geworden in een ander Europa? Wat zijn gevolgen van politieke verschuivingen voor de landbouw en voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid?
Jacques Van Outryve, senior writer gaat hierover in debat met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid. Bij het beluisteren van de podcast is enige voorkennis van landbouw en het Europess landbouwbeleid gewenst.
Meer over de Europese begroting en het Meerjarig Financiëel Kader (MFK)
- Meerjarig financieel kader | Infopagina's over de Europese Unie | Europees Parlement (europa.eu)
- EU-meerjaren¬begroting 2021-2027 en NextGenerationEU - Consilium (europa.eu)
- Meerjarig financieel kader 2021-2027 en NextGenerationEU | (fdfa.be)
Meer over Europa na de verkiezingen
- Home | Resultaten Europese verkiezingen 2024 | België | Europees Parlement (europa.eu)
- Ursula von der Leyen, verkozen voorzitter van de Europese Commissie 2024-2029 (europa.eu)
- Verkiezingen en benoemingen, EU-instellingen | Europese Unie (europa.eu)
agroEUconnect - Aflevering 5 - Landbouw als onderdeel van de Europese ‘Open Strategische Autonomie’ / 30 jaar Interne Markt
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
De wereld verandert. Europa moet zich aanpassen want het is te afhankelijk geworden van onbetrouwbare partners. Wat is Europese ‘Open Strategische Autonomie’ waar ook voedsleproductie deel moet van uitmaken?
De Europese ‘interne markt’ bestaat 30 jaar en bracht welvaart in Europa. Maar die ‘interne markt’ kan beter, ook voor landbouw.
Jacques Van Outryve, senior writer gaat hierover in debat met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en Giel Boey, adviseur Internationaal beleid in deze nieuwe aflevering van agroEUconnect podcast voor GLB-gevorderden.
Meer over ‘open strategische autonomie’
- open_strategic_autonomy_2040_online_1.pdf (europa.eu)
- Open strategische autonomie (vlaanderen.be)
- Webinar open strategische autonomie: EESC | SALV
Meer over ‘interne markt’
- 30 jaar interne markt van de EU: voordelen en uitdagingen (infografieken) | Onderwerpen | Europees Parlement (europa.eu)
- De interne markt: algemene beginselen | Infopagina's over de Europese Unie | Europees Parlement (europa.eu)
- Much more than a market | FOD Economie (fgov.be)
agroEUconnect – Aflevering 4 – (On)eerlijke handelspraktijken/Belgisch voorzitterschap
Europese wetgeving moet de zwakste schakel in de voedingsketen beschermen. Maar wet zijn (on)eerlijke handelspraktijken en hoe pakt ons land dat aan?
In de eerste helft van 2024 neemt België op een historisch moment het roterend voorzitterschap van de Europese raad van ministers over. Dat is meer dan in de kijker lopen en de winkel draaiende houden. Wat wil ons land voor zichzelf en zijn landbouw binnenhalen?
Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid. Drie generaties rond de tafel over Europa.
Meer over (on)eerlijke handelspraktijken
- Unfair trading practices (europa.eu)
- Oneerlijke handelspraktijken tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen | FOD Economie (fgov.be)
Meer over Belgisch voorzitterschap
- Voorzitterschap van de Raad van de EU - Consilium (europa.eu)
- België is het komende jaar voorzitter van de Benelux | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (belgium.be)
- Vlaanderen en het EU-voorzitterschap | Vlaanderen.be
- Advies Europees voorzitterschap 2024 | SALV
agroEUconnect – Aflevering 3 – Green Deal / Europese belangenverdediging
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts
Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Is dat een green deal of een green dream? En wat zijn de valkuilen?
En, hoe pakt Boerenbond Europese belangenverdediging aan?
Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover andermaal in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid. Drie generaties rond de tafel over Europa.
Meer over green deal
- Een Europese Green Deal (europa.eu)
- Green Deal: essentieel voor een klimaatneutrale en duurzame EU | Nieuws | Europees Parlement (europa.eu)
Meer over Europese belangenverdediging

agroEUconnect - Aflevering 2 - Voedselzekerheid | Nieuw GLB en wat na 2028
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts
Er wordt gezegd dat de landbouw de oorlog en voedselzekerheid misbruikt om de hakken in het zand te zetten voor verdere duurzame hervorming. Wat is voedselzekerheid? Voedselzekerheid is een recht maar ook een werkwoord, een werk van elke dag … van de boer.
Hoe verloopt de toepassing van het nieuwe GLB? En, wat met het GLB na 2028? Hier en daar duiken de eerste ideeën op.
Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.
Meer over voedselzekerheid
- EU-maatregelen voor meer voedselzekerheid in de hele wereld
- Food security and nutrition | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations
- An introduction to the Basic Concepts of Food Security
Meer over nieuw GLB
- GLB 2023-2027
- Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) | Landbouw en Visserij

agroEUconnect - Aflevering 1 - Europees handelsbeleid
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts
Deze aflevering gaat over het Europees handelsbeleid, nieuwe stijl. Waarom heeft Europa een handelsbeleid nodig en waar is de WTO gebleven? Is globalisering om de terugweg? En, wat is de stand van zaken van Mercosur, het Europees handelsakkoord met landen uit Zuid-Amerika. Deze aflevering begint en eindigt in … Nieuw-Zeeland. De aarde en het verhaal zijn rond!
“Hoe Europees is de Vlaamse boer?” De Vlaamse boer lijkt steeds verder af te staan van gemiddelde Europese boer. Herkent de Vlaamse landbouw zich nog in het nieuw Europees landbouwbeleid? Zo niet, wat dan?
Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.
Meer over het Europees Handelsbeleid
- EU-handelsovereenkomsten - Consilium (europa.eu)
- Handelsovereenkomsten (europa.eu)
- Trade and international policy analysis (europa.eu)
- WTO en EU-landbouw (europa.eu)
- En, specifiek de hervorming van het Europees Handelsbeleid: Europese Commissie lanceert herziening EU handelsbeleid | VLEVA
Meer over cijfers inzake de Europese landbouw

De stem van Boerenbond
De podcast De stem van Boerenbond is een maandelijkse podcast. Telkens nodigen we een expert uit om te komen toelichten hoe de vork nu precies in de steel zit in zijn of haar vakgebied in de Vlaamse land- en tuinbouw. De experts doen dat op zo een manier dat met name wie weinig tot niks afweet van de land- en tuinbouwsector in Vlaanderen veel zal kunnen bijleren. Journalist Liesbet Corthout stelt de vragen.
Hieronder kan je telkens de nieuwe aflevering vinden. De volgende aflevering komt uit in januari.
De stem van Boerenbond - Groene Zorg
Het Steunpunt Groene Zorg bestaat twintig jaar! Al twee decennia brengen zij land- en tuinbouwers in contact met zorgvragers. Die vinden op het bedrijf een betekenisvolle dagbesteding. Willem Rombaut van het Steunpunt Groene Zorg legt uit hoe dat precies gebeurt.

De Stem van Boerenbond - Vlaamse sierteelt
Kerstbomen, kerststerren, kerstrozen ... sierteelt beleeft een populaire maand! Wat groeit en bloeit er allemaal bij de Vlaamse siertelers? Waar zijn ze echt goed in? Miet Poppe van AVBS geeft toelichting.
Meer weten? Ontdek het in de brochure Van pluk tot geluk.
De stem van Boerenbond - Melkvee en zuivel
In deze aflevering hebben we het over Belgische melk. Of wat ruimer: over de zuivelmarkt. Want melk is een basisproduct en de melkprijs belangt iedereen aan. Maar wat bepaalt die prijs precies? En wat gebeurt er allemaal met die Belgische melk? Expert van dienst is Roel Vaes, adviseur rundvee bij Boerenbond.

De Stem van Boerenbond - Mentaal welzijn
Boerenbond is actief rond het thema in volgende projecten:
Europees Horizon 2020 project, Farmwell
Vlaams demonstratieproject, Boerenverstand, Rust in je hoofd
Deze aflevering gaat over mentaal welzijn bij land- en tuinbouwers. Want boeren hebben het niet altijd gemakkelijk. Land- en tuinbouw zijn sectoren waarin veel onzekerheid heerst en het is niet altijd evident om daarmee om te gaan. Dat moet dan vaak ook nog 'ns alleen, want boeren kan soms een eenzame stiel zijn. Gelukkig zijn er initiatieven die land- en tuinbouwers steunen. Melanie Van Raaij, consulent strategie, afzet en organisatie bij Boerenbond geeft uitleg. We laten ook Ben Brooksby aan het woord, een Australische boer die als 'The Naked Farmer' aandacht vraagt voor mentaal welzijn bij Landbouwers.
Meer over het thema in ons dossier Mentaal Welzijn.

De Stem van Boerenbond - Dag van de Landbouw

De stem van Boerenbond - Landbouw en toerisme
Een camperplaats bij de boomgaard, een maisdoolhof, een tent in de wei of een appartement met uitzicht op de stal. Plattelandstoerisme is heel divers. Mij lijkt het allemaal leuk, maar vinden de boeren dat ook? Wat kunnen en mogen zij aan toeristische activiteiten aanbieden op hun bedrijf, en houden ze daar iets aan over? De antwoorden op mijn vragen krijg ik vandaag van Patrick Pasgang, consulent korte keten en landbouwverbreding bij Boerenbond.
Dit is de laatste 'De stem van Boerenbond' voor de zomer. Veel luisterplezier!

De stem van Boerenbond - Water en droogte
Het is een cliché: boeren klagen over het weer. Het lijkt wel of het nooit precies genoeg regent. Of het is te droog, of het is te nat. En zelfs als er veel regen valt, blijken de grondwaterniveaus toch vaak te laag te zijn. Hoe komt het dat water en droogte zo'n uitdaging zijn voor onze landbouw? Fien Vandekerchove, adviseur water- en bodembeleid bij de studiedienst van Boerenbond, gaat daar dieper op in én legt uit wat land- en tuinbouwers allemaal doen om het waterverbruik op hun bedrijf zo laag mogelijk te houden.
De stem van Boerenbond - Seizoenarbeid
Elk jaar komen duizenden buitenlandse arbeiders naar België om hier te helpen met landbouwwerkzaamheden, het grootste deel tijdens de oogst. Seizoenarbeid heet dat. Hoe komen die mensen hier terecht? Wie mag hier werken? En wat is het verschil met interimarbeid? Soetkin Crabbe, adviseur arbeid en tewerkstelling bij de studiedienst van Boerenbond, legt het uit.
De stem van Boerenbond - De Belgische tomaat ... en meer over glastuinbouw
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts
De maand mei is maand van de lokale voeding. En voor ons betekent dat zeker ook: voedsel geteeld in serres. 0,3% van onze Vlaamse landbouwoppervlakte bestaat uit serres. En dat kleine stukje grond is goed voor 10% van onze landbouwproductiewaarde. Hoe slagen telers erin om zoveel productie te behalen op zo weinig plaats? Wat groeit er in Vlaanderen allemaal onder glas? En waarom telen wij eigenlijk in serres? Pieter Van Oost is adviseur plantaardige productie bij Boerenbond en hij beantwoordt mijn vragen.

De stem van Boerenbond - Gezonde dieren
Luister op Spotify
Luister op Apple Podcasts
Luister op Google Podcasts
Voor een veeboer is het essentieel dat zijn dieren zo gezond mogelijk zijn. Hoe zorgt hij ervoor dat dat het geval is? Welke maatregelen neemt de landbouwsector om dieren gezond te houden? En moet ik, als mens, schrik hebben voor dierziekten? Els Goossens, adviseur diergeneeskunde bij de studiedienst van Boerenbond geeft de antwoorden op mijn vragen.

De stem van Boerenbond - Landbouw en Europa
Beluister op Spotify
Beluister op Apple podcasts
Beluister op Google podcasts
Landbouw en Europa zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er gaat een aanzienlijke hap uit het Europese budget naar landbouw. En onze boeren worden daar beter van, weet Giel Boey, adviseur internationaal beleid bij Boerenbond. Onder impuls van de EU gaan de Europese boeren duurzamer werken, en dat is goed. Maar dat kost mij, als EU-burger wel iets: de prijs van één kopje koffie, per week. Wat gebeurt er met dat geld? En wordt hetzelfde landbouwproduct in elk land van de Europese Unie op exact dezelfde manier geproduceerd, of zijn er toch verschillen?

De stem van Boerenbond - De prijs van ons eten
Beluister op Spotify
Beluister op Apple podcasts
Beluister op Google podcasts
Wat bepaalt de prijs van ons eten? François Huyghe, economisch adviseur bij de studiedienst van Boerenbond geeft toelichting. Wat blijkt? Net zoals in andere sectoren, speelt ook hier het spel van vraag aan aanbod. Maar de landbouw is een buitenbeentje, want de graanoogst is wat hij is, en een koe kan niet van de ene dag op de andere meer melk geven. Maar welke gevolgen heeft dat? Kunnen lokaal geproduceerde landbouwproducten de concurrentie aangaan met ingevoerde producten die aan lagere standaarden zijn geproduceerd? En wordt mijn pizza duurder wanneer er een tomatenschaarste heerst?

De stem van Boerenbond - Hoe de vork in de steel zit
Dit is de eerste aflevering van 'De stem van Boerenbond'. Daarin hebben we het over de juiste cijfers over onze Vlaamse land- en tuinbouw. In onze podcast komt telkens een expert toelichting geven bij het thema. Deze keer is dat Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
Je kan de brochure ‘Hoe de vork in de steel zit’ downloaden of een gratis papieren exemplaar bestellen.
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Over-Later
Als begeleider bij familiegesprekken zitten we met het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging op de eerste rij om emoties die bij een overnameproces komen kijken vast te stellen. Heel vaak komen dezelfde vragen, gevoelens, bedenkingen en frustraties terug.
Bedrijfsopvolging en samenwerking zijn thema’s waarover mensen niet zo gemakkelijk getuigen. Over de gemakkelijke, positieve zaken natuurlijk wel, maar we willen dieper graven en de ‘rauwe’ emoties er ook tussen steken. Daarom hebben we de verhalen die vaak terugkomen verzameld, geanonimiseerd en laten inspreken door ‘acteurs’ die op een vrije manier de getuigenissen vertellen. Zo kunnen twijfels, angsten en ergernissen zonder remmingen worden verteld, zonder het risico dat er op iemands tenen wordt getrapt.
Over-Later aflevering 3
Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 3, met als thema de familie in het familiebedrijf.
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Over-Later aflevering 2
Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 2, met als thema samenwerken over de generaties heen.
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Over-Later aflevering 1
Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 1.
Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Stappen naar bio
Vlaanderen wil tegen 2027 meer bio, zowel in de winkelkarretjes als in de landbouw en voedingsindustrie. Daar liggen dus kansen, maar hoe begin je als ondernemer aan bio? Komt er veel administratie bij kijken en hoe zit het met de certificering? Kan je zomaar biovoeding verwerken op een plek waar je ook niet-bio produceert? Is bio commercieel wel interessant?
Vanuit ons adviseringsproject bio zoekt boer legden we al deze vragen voor aan zes bedrijven die in een niet zo ver verleden de stap naar bio hebben gezet. Drie landbouwers en drie voedingsondernemers vertellen in de podcastreeks 'Stappen naar Bio' over hun omschakeling. Hieronder vind je hun verhalen.
Stappen naar bio - Hierford
Johan Christiaens van vleesveebedrijf Hierford vertelt over zijn zoektocht naar een rundveebedrijf waar landbouw en natuurbeheer hand in hand gaan.
Johan Christiaens nam in 2018 het vleesveebedrijf over van zijn ouders en maakte de overstap naar bio uit overtuiging. In Nederland vond hij het sterke Hereford-ras en besloot daarmee de omschakeling naar bio te maken. Ondertussen grazen de dieren op weiden of natuurgebieden in de buurt. Johan teelt zijn eigen diervoeder en verkoopt het rundvlees op de boerderij zelf. Luister naar de podcast voor het verhaal van Johan en de omschakeling die hij maakte naar bio.
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.
Stappen naar bio - 't Goed ter Heule
Justine Dewitte vertelt over hoe ze de omslag naar bio heeft ervaren.
Samen met haar man Wieland nam Justine in 2018 de familieboerderij over, waar eerder aan gangbare landbouw werd gedaan. Ze maakten er een gezinsvriendelijke plek van in het teken van een zo kort mogelijke keten. Vandaag is 't Goed ter Heule een biologisch landbouwbedrijf met zelfpluk van groenten, fruit, snijbloemen en meer. Op de hoeve vind je ook schapen, geiten, varkens, kippen, een hoevewinkel en zelfs een gezellig eethuis waar gekookt wordt met overschotten van het veld.
Haar beste tip voor omschakelaars? “Netwerken! Als startende teler hadden we dat meer moeten doen.” Beluister het hele verhaal in deze podcast
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.
Stappen naar bio - Hof te Muizenhole
Guy Depraetere van biohoeve Hof te Muizenhole vertelt over hun omschakeling naar bio.
Toen Guys zoon Damien in 2010 mee in het landbouwbedrijf stapte, besloten ze samen om er een biologisch bedrijf van te maken. Drie jaar duurde het om de 93 hectare grote hoeve met weiden en akkers om te schakelen naar bio. Na een periode van zoeken, investeren en opbouwen worden er vandaag in de Vlaamse Ardennen onder andere biologische aardappelen, knolselder, kolen en pompoenen geteeld.
De omschakeling ging samen met het uitbouwen van een indrukwekkend arsenaal aan zelfgebouwde mechanische onkruidbestrijders. Bewijzen dat op deze schaal biologisch boeren kàn, was Guys grote drijfveer. Luister verder naar Guys verhaal in deze podcast.
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.
Stappen naar bio - De Cort Distillery
Manu De Cort vertelt over hij zijn aanbod aan spirits uitbreidde met een bioversie.
In 2013 stampte Manu De Cort met zijn gezin een hoevestokerij uit de grond, vanuit de korteketenfilosofie: grondstoffen moesten zo veel mogelijk uit de buurt komen. Appels, maïs, aardappelen en tarwe uit het Pajottenland werden gecombineerd met kruiden uit de hele wereld, en resulteerden in een rijk aanbod aan lokale gin, pastis, brandy, jenever en wodka.
Zo’n tien jaar later bestaat er ook een bioversie van de pastis en de gewone en non-alcoholische gin. In deze podcast neemt Manu ons mee doorheen het proces om een biolabel te verkrijgen, en de hindernissen die hij daarbij overwon.
Beluister via Apple Podcasts
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.
Stappen naar bio - De zuivelarij
David Decoster vertelt over hij zijn aanbod kazen heeft uitgebreid met enkele biokazen.
David startte met De Zuivelarij in 2017. Aanvankelijk als hobby en kleinschalig, met de bedoeling om zuivel te maken van melk van boeren uit de buurt. Ondertussen verhuisde het bedrijf, en vandaag vind je het in een heuse kaasfabriek in Berlare.
Bij De Zuivelarij worden verschillende kazen gemaakt, waaronder Labneh - een kaas op basis van uitgelekte yoghurt -, ricotta en berloumi. Berloumi, de Berlaarse halloumikaas, is intussen een lokale klassieker. In 2018 breidde David het aanbod kazen succesvol uit met enkele biologische varianten. Hoe dat precies in zijn werk ging, legt hij uit in deze aflevering.
Beluister via Apple Podcasts
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.
Stappen naar bio - Lekker Ann'ders
Ann Vandenbroucke vertelt over hoe Lekker Ann'ders het biolabel verkreeg voor haar aanbod aan bereide maaltijden.
Bij Lekker Ann'ders worden ambachtelijke, vacuüm verpakte, dagverse maaltijden gemaakt met biologische, seizoensgebonden producten. Toen oprichtster Ann Vandenbroucke verhuisde naar een groter pand, besloot ze om volledig biogecertificeerd te worden. Dat zorgde voor enkele belangrijke aanpassingen in de workflow.
In deze podcast vertelt Ann hoe dat proces verliep, en waarom het label zo belangrijk is voor haar.
Zit je zelf met vragen over omschakelen naar bio? Bezoek dan zeker biozoektboer.be. Onze consulenten helpen je graag en kosteloos op maat verder.