DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 miljoen vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000 vleesvarkensplaatsen. Het aantal biggen zakte met een kleine 38.000 stuks tot 1,77 miljoen. Het aantal varkensbeslagen daalde met zo’n 260 tot 4944. Dat blijkt uit het recentste DGZ-jaarverslag.
Het streven naar een hoge diergezondheid is een strijd die nooit ten einde is. Vorig jaar kende de detectie van enkele IBR-haarden. De grootste bedreiging kwam er echter voor runder- en vooral schapenhouders in de vorm van blauwtongvirus type 3 en de opmars van EHD uit Frankrijk. Dat zorgde er onder meer voor dat het aantal schapen zakte van ruim 123.000 naar 102.000, een daling met 17%. Dat het aantal schapenbeslagen tegelijkertijd met nauwelijks 1,3% zakte doet vermoeden dat vooral kleine schapenhouders er de brui aan gaven.
Via webinar’s, detectiepakketten en grootschalige enquêtes informeerde en ondersteunde DGZ veehouders en dierenartsen. In 2024 werden onder meer duizenden laboratoriumanalyses gerealiseerd, circa 3.400 abortusdossiers onderzocht en meer dan 7.400 autopsies uitgevoerd.
Veel veehouders komen met DGZ in aanraking voor de identificatie en registratie van hun dieren. Vorig jaar leverde DGZ 12,23 miljoen oormerken. Dat zijn er 200 000 minder dan in 2023. Naast een opmerkelijke daling van het aantal varkens en schapen, was er ook een daling in het aantal vleeskalveren, van zo’n 162.000 in 2023 naar zo’n 154.000 vorig jaar. Ons land kende in 2024 ook 3316 méér geiten dan 2023. Het aantal kippen in pluimveebeslagen hield stand rond de 55 miljoen; het aantal eieren in broeierijbeslagen nam iets toe om de kaap van de 25 miljoen te ronden. Ook het aantal beslagen met kameelachtigen steeg vorig jaar tot 867.
Het volledige jaarverslag 2024 vind je hier.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.