Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
Eind maart communiceerde de FOD Volksgezondheid een update over het gewasbeschermingsmiddelenregister. Vanaf 1 januari 2026 worden professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw, groenvoorziening en overheidsbedrijven verplicht hun register digitaal bij te houden. Daarbovenop komen een aantal nieuwe informatievereisten.
Wat moet je in 2025 nog doen?
Het gewasbeschermingsmiddelenregister moet minstens de naam van het gebruikte gewasbeschermingsmiddel bevatten, de toepassingsdatum en -dosis en het gebied en gewas waarop het middel is gebruikt. Dit register moet ten minste drie jaar worden bewaard. De professionele gebruiker stelt de relevante informatie uit deze registers op verzoek ter beschikking van de bevoegde autoriteit. Momenteel mogen deze gegevens op papier of in elektronische vorm worden bewaard.
Nieuwe verplichtingen vanaf 2026?
In 2023 werd een nieuwe Europese verordening van kracht (Uitvoeringsverordening (EU) 2023/564). Deze vereist dat alle professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1 januari 2026 hun gebruiksregister in elektronisch formaat bijhouden met een aantal nieuwe informatievereisten die moeten worden geregistreerd:
- Het toelating- of vergunningsnummer van het product,
- De naam van het gewas,
- De omvang van het behandelde gebied of de hoeveelheid van de behandelde eenheid (bv. het aantal hectaren of de hoeveelheid behandelde zaden),
- Het groeistadium van het gewas,
- Het starttijdstip van de behandeling,
- De referentie van het perceel.
Hoe snel moeten de gegevens in het dossier staan?
- Indien de gegevens aanvankelijk niet in het voorgeschreven elektronische formaat worden aangemaakt, worden zij uiterlijk dertig dagen na de datum van het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel in een dergelijk formaat omgezet. Voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op hun grondgebied kunnen de lidstaten kortere termijnen voor de omzetting in het voorgeschreven elektronische formaat vaststellen.
- Voor operatoren die actief zijn in de voedselketen , met inbegrip van professionele gebruikers die handelen in het kader van contractuele overeenkomsten, bedraagt deze periode 7 dagen overeenkomstig het koninklijk besluit over levensmiddelenhygiëne. Hier gaat het ook over biociden.
- Professionele gebruikers die in het kader van contractuele regelingen voor een andere natuurlijke of rechtspersoon handelen (bijv. loonwerkers of tuinaanlegger), verlenen die uitbestedende persoon (bijv. landbouwer) toegang tot of verstrekken een kopie van de gegevens zonder onnodige vertraging of beperkingen. In alle gevallen krijgt de klant uiterlijk 30 dagen na de datum van gebruik van het gewasbeschermingsmiddel toegang tot of een kopie van het register.
- Bijzondere aandacht is er voor de reglementering van de begassingen en ontgassingen sinds 1 juli 2023, behalve voor de grondontsmettingen. Vanaf 1 januari 2024 gelden de regels ook voor de grondontsmettingen. Alle toepassingen moeten op voorhand worden gemeld in de begassingsdatabank.
Wat vraagt Europa en hoe gaat ons land ermee om?
De uitvoeringsverordening 2023/564 beschrijft zeer specifiek volgende zaken:
- Elektronisch formaat = machineleesbaar formaat, bijvoorbeeld een Excel-, Word- of doorzoekbaar PDF-formaat. De bevoegde autoriteit kan bepalen in welk formaat de registergegevens aan haar moeten worden toegezonden indien ze die opvraagt.
- Gewasbenaming volgens EPPO-codes: de FOD Volksgezondheid publiceert en actualiseert op FYTOWEB de officiële lijst van gewassen met de overeenstemmende EPPO-codes. Enkel de naam van het gewas (bijv. wintertarwe) zoals vermeld op de toelating of vergunning van het product dient in het register te worden opgenomen.
- Fenologisch stadium van het gewas volgens de BBCH-monografie: de FOD Volksgezondheid publiceert en actualiseert op Fytoweb de BBCH-tabellen die overeenkomen met de toegelaten gewassen. Het gewasstadium dient enkel in het register te worden opgenomen indien de toelating van het product een bepaald toepassingsstadium vermeldt zoals “voor opkomst” of “bij het planten”. Wanneer in de toelating van het product een periode wordt genoemd die meerdere stadia omvat, zoals “BBCH 13-39”, zou in het register zoveel mogelijk het stadium worden opgenomen dat representatief is voor het gewas op het moment van de behandeling, bijvoorbeeld “BBCH 15” of “5-bladstadium”.
- Starttijdstip van de behandeling: dient alleen te worden gespecificeerd wanneer het gebruik van het product beperkt is tot specifieke tijdstippen van de dag of wanneer het tijdstip van gebruik relevant is in de context van het specifieke gebruik. Bij voorbeeld gewasbeschermingsmiddelen waar een specifieke re-entry time is voor voorzien of producten die enkel mogen toegepast worden met een fytolicentie Ps waarvan het gebruik eveneens dient gemeld te worden in de begassingsdatabank.
- Locatie van het perceel of de installatie (serre, loods, etc..) waar het product wordt gebruikt zoals aangegeven in de verzamelaanvraag, met name campagnejaar en perceelsnummer. Als men geen verzamelaanvraag moet indienen, dan kan het kadasternummer of adres of xy coördinaten gebruikt worden.
Laat Boerenbond dit zomaar passeren?
Absoluut niet, hierin kunnen we onze leden geruststellen. Wij zijn voor administratieve vereenvoudiging en zeker tegen bijkomende administratieve lasten. Na vele contacten met de administratie, die absoluut achter dit digitaal register staan, hebben we ook politiek een signaal gegeven op verschillende beleidsniveaus dat we met dit register geen stap vooruit gaan. In de politieke contacten geven we een duidelijk signaal dat we niet akkoord zijn met deze Europese uitvoeringsverordening. Wij zien geen meerwaarde in het digitaliseren van de huidige registers die nu ook al beschikbaar en opvraagbaar zijn door de bevoegde autoriteit. Daarnaast neemt de administratieve last toe door bijkomende eisen toe te voegen aan het register. Al deze bijkomende eisen moeten weer geschrapt te worden en in het kader van de administratieve vereenvoudiging verwachten we dat Vlaanderen en België ook hier initiatief nemen. Concreet gaat het over het terug schrappen van de EPPO-codes en de BBCH-monografie. Ook de begintijd registreren van een bespuiting gaat veel te ver. In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening 2023/564 vragen wij uitstel tot 1 januari 2030. Boerenbond is wel tevreden dat de verplichting weggevallen is om deze digitale registers verplicht te centraliseren bij de overheid.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.