Controleer pootgoed bij levering
Sinds enkele weken zijn de leveringen van pootgoed volop van start gegaan. De teelt en het gebruik van aardappelpootgoed zijn strikt gereglementeerd. Het is belangrijk om de regels voor correct gebruik te volgen en de traceerbaarheid te bewaken. Het controleren van het pootgoed bij aankomst op het bedrijf is daarin de eerste belangrijke stap.
Controleer de kwaliteit van het pootgoed
Controleer onmiddellijk bij aankomst alle documenten en gewichten van de geleverde hoeveelheid pootgoed en vergelijk de gegevens van de officiële certificaten met de leveringsbonnen en met je bestelbon. Klachten kan je best onmiddellijk melden (volgens de RUCIP-normen moet dit binnen de zes uur gebeuren). Telefonisch is de eenvoudigste en snelste manier om te werken, maar vergeet niet om je klacht schriftelijk te bevestigen, bijvoorbeeld via e-mail. Zonder officiële klacht kan men ervan uitgaan dat je de levering aanvaard hebt en heb je geen verhaal meer achteraf.
De voorbije jaren doken er af en toe problemen op met kwaliteit van het geleverde pootgoed. De certificatie biedt heel wat garanties, maar ondanks alle controles kunnen er nog problemen opduiken. Controleer daarom het geleverde pootgoed bij voorkeur onmiddellijk bij aankomst en indien mogelijk zelfs voor het lossen. Ook dit moet conform de RUCIP-regels binnen de 6 uur na levering. Belpotato.be stelde hiervoor in samenwerking met Inagro, PCA en FIWAP een duidelijke handleiding op.
Als teler ben je na de levering zelf verantwoordelijk voor een correcte bewaring van het pootgoed op je bedrijf. Ook hiervoor zijn er enkele richtlijnen ter beschikking.
Regelmatig wordt het pootgoed ook gesneden, ook hiervoor zijn er regels. Daarnaast leent niet elk ras zich daartoe. Informeer je dus goed! Meer info over snijden van pootgoed kan je hier vinden.
Teelt van hoevepootgoed
Kwaliteitsproblemen met pootgoed en de beperkte beschikbare hoeveelheden pootgoed de afgelopen jaren hebben een aantal telers de weg doen vinden naar de teelt van hoevepootgoed. Net als bij gecertificeerd pootgoed is de teelt van hoevepootgoed strikt gereglementeerd. Deze regels werden recent door het FAVV nog eens in de verf gezet in een omzendbrief. Deze kan je hier nalezen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.