Gevaar van illegale invoer van schapen en geiten voor veestapel
Het FAVV waarschuwt dat er de laatste tijd steeds meer gevallen van 'vergeten' ziekten voorkomen in bepaalde Europese landen. Schapen- en geitenpokken komen voor in Bulgarije en Griekenland en pest bij kleine herkauwers in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Mond- en klauwzeer werd in 2025 vastgesteld in Duitsland en Hongarije. Bovendien zijn sommige landen nog niet vrij van brucellose en tuberculose, twee ziekten die ook mensen kunnen besmetten.
Deze ziekten hebben een aanzienlijke impact. Enerzijds omdat ze zeer besmettelijk zijn en aanzienlijke klinische symptomen veroorzaken bij besmette dieren, met een hoog sterftecijfer. Anderzijds omdat om de verspreiding ervan een halt toe te roepen, uit voorzorg niet alleen besmette dieren moeten worden geëlimineerd, maar ook dieren die zich in de buurt van uitbraken bevinden. Als de ziekte in een land aanwezig is, wordt bovendien ook de handel in dieren en hun producten beïnvloed.
Het FAVV herinnert dat het absoluut noodzakelijk is dat schapen en geiten die in België worden ingevoerd, voor hun vertrek worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van het land van herkomst om er zeker van te zijn dat de dieren geen symptomen van besmettelijke ziekten vertonen of afkomstig zijn uit gebieden waar deze ziekten aanwezig zijn. Zelfs een dier dat er gezond uitziet, kan besmet zijn en de ziekte overdragen op andere dieren (of mensen).
Het bewijs dat deze controle is uitgevoerd en dat het dier geen risico vormt voor het verspreiden van ziekten is de afgifte van een gezondheidscertificaat, ingevuld en ondertekend door de officiële dierenarts.
Het is de verantwoordelijkheid van verkopers en kopers van dieren om ervoor te zorgen dat de dieren vergezeld gaan van een officieel gezondheidscertificaat.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.