Vlaamse regering erkent zomerstorm 2024 als ramp
De Vlaamse regering heeft de hevige regenval, storm- en rukwinden en hagelbuien van 9 juli 2024 en de hevige onweders met wateroverlast van 1 en 2 augustus 2024 erkend als ramp. Dit betekent dat getroffen individuele burgers en ondernemingen binnenkort een aanvraag tot schadevergoeding kunnen indienen bij het Vlaams Rampenfonds.
Tijdens de zomer van 2024 werden verschillende plaatsen in Vlaanderen getroffen door extreem weer met wateroverlast, storm- en hagelschade tot gevolg. Op basis van wetenschappelijke adviezen van het KMI en de VMM erkent de Vlaamse regering de ernstige overlast en schade die er geweest is op 9 juli, 1 augustus en 2 augustus 2024 en bakent het de geografische uitgestrektheid ervan af.
De hevige regenval van 9 juli wordt in volgende 18 gemeenten erkend als ramp: Arendonk, Bonheiden, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Kasterlee, Lier, Lille, Machelen, Oud-Turnhout, Putte, Ravels, Retie, Sint-Katelijne-Waver, Turnhout en Vosselaar.
Hagelschade van 9 juli wordt in volgende 17 gemeenten erkend: Berlaar, Boechout, Brakel, Duffel, Geraardsbergen, Kasterlee, Lier, Mechelen, Nijlen, Ninove, Oud-Turnhout, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek, Zandhoven, Zemst en Zoersel.
Voor schade van storm- en rukwinden op 9 juli 2024 gaat het in totaal over 45 gemeenten: Aalst, Antwerpen, Arendonk, Beersel, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Denderleeuw, Duffel, Gooik, Grimbergen, Haaltert, Halle, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Kapelle-op-den-Bos, Kontich, Lebbeke, Lennik, Lier, Londerzeel, Maarkedal, Maasmechelen, Machelen, Malle, Mechelen, Meise, Merchtem, Mortsel, Nijlen, Ninove, Opwijk, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Lievens-Houtem, Steenokkerzeel, Turnhout, Willebroek, Wommelgem, Zandhoven, Zele en Zemst.
Voor de hevige regenval van 1 en 2 augustus 2024 bakent de Vlaamse regering volgende gemeenten af: Bertem, Boutersem, Hasselt, Herent, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Leuven, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Tienen. Voor hevige regenval op 2 augustus komt daar nog Deinze bij.
Momenteel kunnen mensen die schade geleden hebben nog geen aanvraag voor een tegemoetkoming indienen. Dit kan pas nadat de erkenning in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, wat vermoedelijk eind maart 2025 zal gebeuren.
Belangrijk om weten is dat enkel de schade wordt vergoed die niet verzekerbaar is via de eigen brandpolis. De tegemoetkoming voor schade aan niet-verzekerde teelten gebeurt op basis van volgende gegevens:
- Minder dan 25% van het bedrijfsareaal is verzekerd binnen de bredeweersverzekering: geen tussenkomst vanuit het rampenfonds
- 25 – 50% van het bedrijfsareaal is verzekerd binnen de bredeweersverzekering: het rampenfonds komt tussen ten belope van 8% van de opgelopen schade in de niet-verzekerde teelten. Voor de verzekerde teelten komt de bredeweersverzekering tussen.
- 50% of meer van het bedrijfsareaal is verzekerd binnen de bredeweersverzekering: het rampenfonds komt tussen ten belope van 16% van de opgelopen schade in de niet-verzekerde teelten. Voor de verzekerde teelten komt de bredeweersverzekering tussen.
Wie schade heeft geleden kan terecht op de website van het Vlaams Rampenfonds om de aanvraag tot tegemoetkoming alvast klaar te maken.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.