Landbouw wil inspanningen voor betere waterkwaliteit erkend zien
De verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater is een belangrijke doelstelling van de Vlaamse overheid. Land– en tuinbouwers doen al jaren inspanningen om hun steentje bij te dragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Uit cijfers van de VMM blijkt dat zo’n 250.000 gebouwen in Vlaanderen hun afvalwater ongezuiverd lozen. Dit afvalwater komt dan terecht in beken, grachten of rivieren waardoor het een invloed uitoefent op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens roept daarom op tot een snelle evaluatie van het MAP-meetnet, zoals afgesproken in het akkoord tussen landbouw- en natuurorganisaties, zodat duidelijk wordt wie welke invloed heeft op de waterkwaliteit.
In december communiceerde de VMM dat 83% van de MAP-meetpunten voldoet aan de opgelegde nitraatdoelstellingen. In de overige 17% van de meetpunten moet de waterkwaliteit nog verder verbeteren. Om de waterkwaliteit gericht te verbeteren is het volgens Boerenbond belangrijk om de oorzaak van de problemen te kennen zodat er gericht maatregelen kunnen genomen worden. Het MAP-meetnetwerk moet in staat zijn om de impact van de inspanningen die de landbouw doet voor de waterkwaliteit, te monitoren.
“Er wordt vaak naar de invloed van landbouw gekeken als het gaat over de evolutie van de globale waterkwaliteit. Als we de cijfers van de VMM bekijken zien we dat ook huishoudens en bedrijven invloed hebben op de waterkwaliteit, ” Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens vraagt dan ook dat er dringend begonnen wordt met de evaluatie van het MAP-meetnet, zodat de inspanningen van de landbouw correct kunnen ingeschat worden in functie van de resultaten van een meetpunt.
“Landbouwers mogen niet afgestraft worden door vervuiling die door anderen gebeurt.”
Met het recente goedgekeurde MAP7 leveren landbouwers vanaf 2025 extra inspanningen om de waterkwaliteit verder te laten verbeteren. "Om het draagvlak bij de landbouwers te behouden is het belangrijk dat het MAP-meetnet op punt staat en de contaminatie van andere bronnen uit de meetresultaten wordt gehaald.”
De evaluatie van het MAP-meetnet is reeds afgesproken in het akkoord van landbouw-, natuur- en milieuorganisaties uit 2023 maar tot op heden is de evaluatie nog niet gestart. Die evaluatie is volgens de landbouworganisatie noodzakelijk om andere invloeden op de waterkwaliteit uit te filteren. “Waterkwaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van landbouw, gemeenten, bedrijven en huishoudens waaraan iedereen zijn steentje moet bijdragen,” besluit Ceyssens.
Bron: Boerenbond

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.