“We proberen op alle vlakken een pionier te zijn”
Laurens en Paul Vleminckx zien toekomst in innovatie
De feestdagen staan voor de deur en daar hoort voor veel mensen ook een glaasje bubbels bij. De familie Vleminckx in Oud-Heverlee is de pionier van de Belgische mousserende wijn. 30 jaar geleden plantten zij hun eerste stokken Chardonnay aan. Ook vandaag trekken vader Paul en zoon Laurens voluit de kaart van innovatie. “Als je iets drinkt, kies dan voor lokale wijnen van hoge kwaliteit”, klinkt het.
Nele Kempeneers, Pennenvrucht
Nadat het sauzenbedrijf van de familie 30 jaar geleden werd verkocht aan Vandemoortele, zocht Paul Vleminckx een nieuwe uitdaging. Die vond hij in wijnbouw. “Ik maakte van mijn hobby mijn beroep en koos voor het klassieke ras Chardonnay, met de bedoeling om me te specialiseren in schuimwijnproductie volgens de méthode traditionnelle. Belgische schuimwijn dus, helemaal op de manier zoals de wijnboeren in de Champagnestreek te werk gaan.” Intussen trekt ook zoon Laurens mee aan de kar en kijkt de familie met vertrouwen naar het nieuwe jaar.
Gevolgen van klimaatverandering
De intussen 60 000 stokken Chardonnay (naast een kleine hoeveelheid Pinot Meunier en Pinot Noir) groeiden gelijktijdig op met Laurens. Door de jaren heen is het familiebedrijf in Oud-Heverlee geëvolueerd naar een modern staaltje van ondernemerschap en innovatie. Laurens is sinds vier jaar mede-zaakvoerder en interesseert zich voor de mogelijkheden van technologie. “Belgische wijnbouw kampt met heel wat uitdagingen”, weet hij. “Zo zorgt de klimaatverandering voor meer luchtvochtigheid en ziektedruk. Daarnaast vergroten de steeds extremere temperaturen het risico op voorjaarsvorst en zonnebrand in de zomer.”
“WIJNBOUW IS VOOR EEN GROOT DEEL GEZOND BOERENVERSTAND EN DAT KOMT MET VEEL ERVARING.”
UVC-licht biedt mogelijkheden
Oplossingen zoekt Laurens in de nieuwste technologieën en een gezonde dosis ‘doe-het-zelf’-mentaliteit. “Als pionier in België werken we met een machine die UVC-licht toedient aan de planten, wat voor een korte stressreactie zorgt en een immuunreactie uitlokt bij de plant. Dat helpt hen om meer weerstand te bieden tegen ziekten, waardoor we heel wat minder gewasbescherming moeten toepassen. Het kan bovendien ook de schade bij voorjaarsvorst beperken.” De technologie is afkomstig uit de Californische Napa Valley, waar de regelgeving rond gewasbescherming nog strenger is dan bij ons. “Maar ook hier neemt het aanbod aan werkzame stoffen af en wordt het steeds belangrijker om zo duurzaam mogelijk te werken. Hopelijk komt er ook meer ondersteuning vanuit het VLIF en instanties als PC Fruit.”
Onkruid- en snoeimanagement
Niet alleen ziekte-, maar ook onkruidbestrijding vormt een serieuze uitdaging. “We werken graag met een blote akker, net als in de Champagnestreek”, vertelt Laurens. “Dus experimenteren we nu met mechanische en in de toekomst elektrische onkruidbestrijding. Dat is een volgende stap in het duurzaamheidsverhaal.”
Ook het snoeien kan nog geoptimaliseerd worden. “We willen evolueren naar een machinale voorsnoei zodat enkel nog kleine aanpassingen manueel moeten gebeuren. Het snoeihout in het midden van de rijpaden leggen zal altijd door gemotiveerde mensenhanden moeten gebeuren. We werken hiervoor samen met een lokaal maatwerkbedrijf. Zo wordt ook het sociale aspect niet uit het oog verloren.”
België wijnland
Als oprichter van vzw Belgische Wijnbouwers en voorzitter van vzw Straffe Streek Vlaams-Brabant benadrukt Paul het belang van samenwerking tussen lokale wijnbouwers. “België heeft veel potentieel als wijnland, maar er zijn veel nieuwe wijnbouwers en nog te vaak missen ze voldoende ervaring of inzicht. We moeten ervoor zorgen dat ze een goede opleiding krijgen. Wijnen van minder goede kwaliteit schaden immers de reputatie van alle wijnbouwers. Wijnbouw is voor een groot deel gezond boerenverstand en dat komt met veel ervaring.
Goede voornemens
De eindejaarsfeesten naderen en dat is traditioneel een druk moment voor schuimwijnproducenten. “Schuimwijn blijft goed in trek bij de consument, al moeten we het hele jaar door bezig zijn met de marketing. Zeker nu supermarkten goedkope cava’s promoten met kortingacties en Europa ze voluit subsidieert, voelen we dat er geen gelijk speelveld is. Dat moet veranderen.” Ook de vraag naar niet-alcoholische dranken neemt toe, merkt de familie. “Dat is voor ons nog toekomstmuziek.” De conclusie van vader en zoon is dan ook duidelijk: “Als je deze feesten iets drinkt, kies dan voor lokale kwaliteitswijnen.”
Bedrijfsfiche:
-Laurens Vleminckx (31), Paul Vleminckx (67) en An Lefever (67)
-Wijndomein Chardonnay Meerdael, Oud-Heverlee

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.