België maakt 40 miljoen euro vrij voor vaccinatie tegen blauwtongvirus
Eind oktober besliste bevoegd minister David Clarinval om in 2025 een verplichte vaccinatie in te voeren voor runderen en schapen tegen het blauwtongvirus type 3 en 8 en tegen EHD bij runderen. Boerenbond bleef aandringen op een tussenkomst in de vaccinatiekosten die er tot op heden nog niet was. Daar brengt de Kamercommissie Begroting nu verandering in want die besliste om 40 miljoen euro te deblokkeren voor de vaccinatiecampagne tegen blauwtong.
Sinds blauwtong bij ons de ronde doet, zijn er volgens minister Clarinval al 23 000 schapen en bijna 36 000 runderen gestorven in België. Om de veehouders in 2025 te behoeden voor nog meer schade is een verplichte vaccinatie belangrijk. Na herhaaldelijk aandringen komt er een federale tussenkomst voor de vaccinatiekosten. De commissie Begroting in de Kamer keurde een resolutie goed waardoor binnen de voorlopig twaalfden een uitzonderlijk budget van 40 miljoen euro wordt toegekend ter ondersteuning van de veehouders.
De vaccinatie van elk dier is noodzakelijk om zware economische verliezen te vermijden. Vaccinatie heeft een dubbel doel: het zorgt ervoor dat er minder dieren ziek worden of sterven, maar het gaat ook de verspreiding van het virus tegen doordat de knijten het virus niet overdragen van dier op dier. In 2024 zijn niet alleen veel dieren ten gevolge van blauwtong overleden maar zien we ook een impact op langere termijn door een verlaagde melkproductie en vruchtbaarheidsproblemen. Dit zal ook nog gevolgen hebben in 2025.
Boerenbond is tevreden dat België een deel van de kosten van de verplichte vaccinatie tegen het Blauwtongvirus op zich neemt. De vaccinatie is een noodzakelijke maatregel om toekomstige schade te beperken. Voor onze rundvee- en schapenhouders is het dan ook positief dat zij niet met de volledige kost worden opgezadeld. Ook met de verzuchtingen van de dierenartsen werd rekening gehouden.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.