Generation Food Summit Boerenbondstand

Generation Food: ondernemers voeden de toekomst

In het stadhuis van Leuven vond op 9 oktober de tweejaarlijkse Generation Food Summit plaats. Het centrale thema was ‘Aan tafel! Ondernemers voeden de toekomst’. Insteek waren enkele belangrijke vragen, zoals wat we kunnen leren uit het verleden, hoe ultrabewerkt voedsel wordt geconsumeerd en welke rol ondernemerschap kan spelen om gezonde en duurzame voeding toegankelijk te maken.
Generation Food is een initiatief van Boerenbond, Proef, Rikolto, KU Leuven, UCLL, EIT Food en de stad Leuven. Het is een beweging die vanuit ondernemerschap stappen zet naar duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. De Leuvense schepen van Handel en aardappelteler Johan Geleyns zei in zijn verwelkoming dat “voeding niet alleen ecologisch, maar ook economisch duurzaam moet zijn”. Simon Storms van het departement Landbouw en Visserij wees erop dat Generation Food als een van de 12 projecten in het kader van de Vlaamse Voedselstrategie een financiële duw in de rug kreeg. Volgens Nele Lauwers, consulent Nieuwe verdienmodellen bij Boerenbond, wil Generation Food stilaan op eigen benen staan.
 

Generation Food Makeathon

Oud-UCLL-studenten Etienne Daems en Eva Van Beek vertelden over de problemen die opdoken bij de ontwikkeling van Lupilicious (eiwitrijke ontbijtgranen op basis van lupine) en Krokerwt (snack op basis van gele erwten). Krokerwt, dat eind september de Generation Food Makeathon won, werd door Signature Foods – onder meer bekend als producent van Heks’nkaas – mee ontwikkeld. “De Krokerwt is een interessant idee, maar voorlopig hebben we er geen marketingbudget voor om het te ontwikkelen tot een volwaardig product. Er is wel steeds meer interesse in gele erwten”, aldus Bart Mertens van Signature Foods.
UCLL-marketingdocent Robrecht Van Goolen zei trots te zijn op de grote stappen die zijn studenten hadden gezet. “Een voedingsproduct op de markt brengen is niet evident; denk maar aan alle aspecten rond voedselveiligheid die daarbij komen kijken.”
 

qfqsdf
Vers koken uit de beerput

Foodarcheloog Jeroen Van Vaerenbergh laat zich inspireren door wat onze voorouders hebben achtergelaten in de grond, in gebouwen, op schilderijen … “Ik kook vers uit de beerput”, wist hij meteen iedereen te boeien. Jeroen kijkt in de afvalputten van onze grootouders en kookt met ingrediënten van vroeger. Zo biedt hij inspiratie met eeuwenoude smaken voor innovatieve ondernemers van vandaag. Een mooi voorbeeld hiervan is de paradijskorrel, een zaadje uit West-Afrika met een peperachtige smaak, dat eeuwenlang gebruikt werd als specerij en in beerputten in de Zwinregio werd teruggevonden. Doordat de smaak ook iets fruit- en nootachtigs heeft, zijn producenten en chefs er weg van. Zo maakte een lokale slager er een heerlijke droge worst mee.

Stad als positieve katalysator

In het debat ‘De stad als positieve katalysator’ vertelden Evert Thys (stad Leuven) en Zara De Meyer (stad Antwerpen) over de kansen en uitdagingen die lokale ondernemers ervaren. “Als stad moeten we stimuleren op een neutrale manier en duurzaam ondernemen pushen”, zei Evert. “Zo willen we de jeugd in Leuven stimuleren om meer herbruikbare bakjes te gebruiken. Het partnership met Generation Food is hierbij heel belangrijk.” Volgens Zara De Meyer staan de acties van de stad Antwerpen nog in de kinderschoenen. “We zoeken nog naar concrete samenwerkingen om het behapbaar te maken.”
Thibault Geerardyn van Rikolto legde uit dat zijn organisatie vooral bruggen wil bouwen tussen diverse actoren in de stad, elk vanuit zijn sterkte. Leuven is hierbij een mooi voorbeeld, met de samenwerking tussen de stad, Rikolto en Boerenbond. “Een integrale aanpak rond voeding is nodig. Armoede is daarbij de rode draad, want er zijn veel uitdagingen rond sociaal welzijn”, aldus Thibault. Michael Cloet van de jonge, hippe Bar Stan in Leuven vertelde hoe hij de liefde voor drank en eten zo goed en ethisch mogelijk tracht te bewaren.
 

dfsqsf
Te veel ultrabewerkt voedsel

Volgens journalist Eva Kestemont (ex-Knack Weekend), auteur van het boek Verbeterd recept, bestaat een derde van wat we dagelijks eten uit ultrabewerkt voedsel. “Ook brood, groentespreads, fruitsnacks … bevatten ingrediënten die additieven bevatten”, zei ze. Wetenschappelijk onderzoek linkt ultrabewerkt eten en drinken steeds overtuigender aan ernstige gezondheidsproblemen, van hart- en vaatziekten tot mentale stoornissen. “Tegelijk biedt ultrabewerkt voedsel een fantastisch aanknopingspunt om erover na te denken. Sowieso moeten we het minder consumeren. Minder, maar beter. Dus moeten we erover praten en producenten niet aan hun lot overlaten.”
 

Verbinden in veranderend voedsellandschap

Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, bracht een positief verhaal. Hij stelde dat onze Vlaamse boeren en tuinders er nog steeds veel zin in hebben om elke dag verse producten aan te leveren. “Dat voedsel zal ook betaalbaar zijn. We willen werken aan onze productiviteit én eco-efficiëntie, zo gevarieerd, duurzaam mogelijk. En we willen onze rol opnemen in de eiwitshift, met grondstoffen van hier. Boeren voelen als eerste de gevolgen van de klimaatverandering. We willen die mee een halt toeroepen en onze ecologische impact zo klein mogelijk maken, onder meer door te tonen dat landbouw en natuur kunnen samenwerken en we kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.”
Pieter stelde wel dat de boer zijn boterham moet kunnen blijven verdienen. “We hebben nieuwe, jonge boeren nodig en moeten dus blijven zoeken naar nieuwe verdienmodellen. De boer moet mensen kunnen ontmoeten. Dus moeten we ontmoetingsmomenten zoals Dag van de Landbouw, waarbij hij veel waardering krijgt van de consument, blijven organiseren. Zo zullen boer en burger elkaar terugvinden, wat zal bijdragen aan het welzijn van de boer. Als Generation Food ons een duw in de rug kan geven, gaan we er sneller geraken.”

Inzetten op rol als facilitator

Tot slot wees Jolien Schelstraete, sinds juni business developer bij Generation Food, op de rol als facilitator van haar organisatie. “We zijn pre-incubator en willen innovatie en samenwerking stimuleren. We dragen diversiteit hoog in het vaandel en willen samen bouwen aan een duurzame voedseltoekomst. We willen ook inzetten op onze bekendheid, door onze werking meer commercieel te gaan uitvoeren. Dat kan onder meer via onze masterclasses, dinner hacks en makeathons.”
 

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen