Menu

Groene stroom opwekken uit koeienmest

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Koen Dendauw

44 jaar
Sint-Eloois-Winkel
Koen Dendauw en zijn echtgenote Greet Scheirlynck baten een melkveebedrijf met hoevewinkel uit.

Het melkveebedrijf van Koen Dendauw en Greet Scheirlynck ligt tussen de dorpskern van Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel, omgeven door weiden en de Gaverbeek. Een deel van de melk wordt verwerkt tot heerlijke zuivelproducten. 

Koen en Greet namen het bedrijf in 1996 over van Koens ouders. “Toen was het nog een gemengd bedrijf met varkens en melkvee. Wanneer er zich investeringen opdrongen aan de varkensstallen zijn we met gestopt met de varkens en hebben we ons volledig toegelegd op melkvee. Melk verwerken tot zuivelproducten en die verkopen in de hoevewinkel doen we al veel langer. Eigenlijk als sinds 1984, het jaar dat Europa het melkquotum invoerde. Eerst verkochten we onder meer scharreleieren, boter, karnemelk, karnemelk en plattekaas. Toen wij het bedrijf overnamen is ons aanbod wel uitgebreid met onder meer roomijs en ijstaarten. Die laatste zijn het hele jaar populair, maar de piekperiodes zijn de eindejaarsfeesten en de communies. Behalve zuivelproducten verkopen we ook nog eigen geteelde aardappelen.”

Ingenieus systeem

Vorig jaar hebben we een nieuwe melkveestal gebouwd. Sindsdien worden de koeien gemolken door een melkrobot. Die werkt dag en nacht, 7 dagen op 7. “De koeien kiezen zelf wanneer ze gemolken willen worden. Via een hek hebben ze toegang tot de robot. Als ze in de robot staan krijgen ze krachtvoeder, wat ze erg lekker vinden. Het is een soort stimulans om gemolken te worden. Voor de machine begint te melken, worden de tepels eerst gereinigd en ontsmet. Een laser zet de zogenaamde melkbekers op de uier vast en dan kan het melken beginnen. Nadien wordt alles ook weer automatisch ontkoppeld. Het is een zeer ingenieus systeem. Eigenlijk verloopt alles computergestuurd. Een koe kan zich bijvoorbeeld aanbieden aan het selectiepoortje van de melkrobot, maar daarom gaat het poortje nog niet open. Een sensor die aan de halsband van de koe hangt registreert wanneer de koe voor het laatst gemolken werd en bepaalt aan de hand daarvan of de koe opnieuw gemolken mag worden. De tussentijd mag niet te kort zijn.”

De sensor meet heel wat parameters. “In de stal staat een pc waarop we al deze gegevens kunnen aflezen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook zien hoeveel krachtvoer een bepaalde koe gegeten heeft, hoeveel stappen ze die dag zette, of ze tochtig is en hoeveel melk ze gegeven heeft. Door het interpreteren van al die gegevens kunnen we de koeien van dichtbij opvolgen, maar toch doen we zelf ook nog een zestal keer per dag onze ronde door de stallen.”

Pocketvergister

In de weide voor het bedrijf valt de pocketvergister op. “Met deze vergister wekken we groene stroom op uit koeienmest." Vergisting van mest in een geïsoleerde mestzak zorgt voor biogasproductie, de mest verblijft gemiddeld 20 dagen in de zak. Het geproduceerde biogas wordt verbrand in een motor die een generator aandrijft zodat de energie uit het biogas wordt omgezet naar elektriciteit en warmte. Via een warmtewisselaar wordt een deel van de warmte gebruikt om de mest in de reactor op temperatuur te houden. Warm water wordt via buizen continu door de mest gepompt. Door de pocketvergister is de familie Dendauw zelfvoorzienend inzake elektriciteit. De overige warmte wordt benut voor het opwarmen van het spoelwater voor de melkinstallaties.

Meer boeren in de kijker

“De varkenshouderij is gewend aan prijsschommelingen. Het komt erop aan om goede periodes te gebruiken om de...
Op ’t Fazantenhof in Houthulst heerst er altijd een gezellige drukte. Deze boerderij is al bijna 100 jaar...
We hebben uiteraard geen speciale gelegenheid nodig om een straffe madam op de cover van Boer&Tuinder te brengen,...