Menu

“Dit is de toekomst voor onkruidbestrijding”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Koen Vinckier (50)

Lendelede (West-Vlaanderen)
Akkerbouw (aardappelen, vlas, mais), thuisverkoop en loonwerk.
Koen Vinckier doet aan elektrische onkruidbestrijding.

Patrick Dieleman

Jarenlang teelde Koen Vinckier tabak met zijn ouders. Maar toen de tabaksprijzen sterk daalden, besloot hij het geweer van schouder te veranderen. Hij investeerde in een XPower XPU van Zasso, een machine die onkruiden bestrijdt met hoogspanning. Dit voorjaar kwam die machine op zijn bedrijf. Hij demonstreert nu bij openbare besturen, om hen te tonen hoe effectief deze techniek is. Er komt geen gram actieve stof aan te pas, wat inspeelt op de verplichting voor openbare besturen om zonder herbiciden te werken. Maar bovendien pakt deze machine het onkruid met wortels en al aan. En dat is een troef, vooral op verharde oppervlakken.

Koen vertelt dat er nog 24 tabakstelers zijn in België. Vijftien jaar geleden waren er dat nog vierhonderd. In de serres, waarin vroeger de tabaksbladeren gedroogd werden na de oogst, teelt Koen al jaren vroege aardappelen. Die teelt heeft hij verder uitgebouwd. Hij heeft een goed lopende thuisverkoop – waarvoor zijn ouders ook nog steeds in de buurt zijn – en een aardappelautomaat op het erf. Hij teelt Premiere als vroeg ras en nadien Bintje en Jelly, een ras dat ook meeloopt in de proeven voor thuisverkooprassen van het PCA. Samenwerking met een collega laat hem toe in verhouding veel aardappelen op te nemen in zijn teeltplan met ook nog onder meer mais en vlas.

XPower

Koen volgde al een tijdje de ontwikkeling van de XPower bij Zasso, nadat hij daar een driemeterversie van zag op Agribex. Hij trok naar meerdere demonstraties in binnen- en buitenland en geraakte overtuigd van de meerwaarde voor openbaar groen. “Je hebt geen herbiciden nodig. De machine werkt ook dieper in op de wortels dan branders of machines die werken met stoom. Zelfs paardenbloemen moeten eraan geloven. Alleen op wat te lang gras kan je niet alles raken in één bewerking. Daar zou je vooraf moeten maaien.” Ooit nam Koen zijn neef Dries, een loonsproeier, mee naar een demonstratie. Die was aangenaam verrast van de resultaten van XPower, en dit gaf de doorslag voor Koen. “Steden mogen nu al geen herbiciden meer inzetten. Maar zodra glyfosaat niet meer zou toegelaten zijn in de landbouw hebben ook wij een probleem. Je kan deze techniek ook perfect inzetten langs waterlopen en regen na de toepassing verkleint de impact niet.”

Zasso wordt bij ons verdeeld via CNHi. Koen kocht zich meteen ook een nieuwe trekker met gps bij dezelfde dealer, Vallaey in Lichtervelde. Die trekker heeft een vermogen van 110 pk, om de generator die achteraan hangt aan te drijven. De XPower XPU met een werkbreedte van 1,25 meter is speciaal ontwikkeld voor openbaar groen. Dankzij de sideshift kan Koen tot een halve meter opzij schuiven en zo de toepassing finetunen. Er komt ook nog een hulpstuk, dat moet toelaten om nauwkeurig te werken langs boorden van voetpaden en wegen. De gps slaat alle informatie op, wat de tweede behandeling vergemakkelijkt en Koen moet helpen voor zijn prijszetting. Hij hoopt daardoor voor anderen met een prijs per m² te kunnen werken.

De baan op

Koens plan is om met zijn machine aan onkruidbestrijding te gaan doen als loonwerker. Zijn eerste doelgroep is openbaar groen. Hij demonstreerde al voor enkele groendiensten, recent nog in Izegem. “Dat is twee weken geleden. Ik ben dat terrein daarnet nog gaan bekijken. Het ligt er nog steeds proper bij, terwijl het er na een stoombehandeling met hun eigen machine dan al opnieuw groen uitziet.” Koen bezocht reeds alle begraafplaatsen in een straal van 10 km rond Lendelede, om te kijken waar hij zinvol werk zou kunnen leveren. Hij ziet ook een markt in het bestrijden van exoten. “Zelfs Japanse duizendknoop moet eraan geloven na een vijftal behandelingen!”

Vreest hij de concurrentie niet? Koen vertelt dat Zasso de machines geleidelijk introduceert. Van de smalle XPU, zoals die van Koen, zijn er maar twee verkocht in Vlaanderen. “Volgend jaar komen er maar vier machines bij in de Benelux. Ze passen continu aan waar nodig, daarom komen hier geregeld technici van Zasso luisteren naar mijn bevindingen.”

Het veld op

Op een veld met groenbedekkers achter het erf heeft Koen ook al verschillende rijsnelheden geprobeerd, om uit te testen hoe snel hij kan rijden zonder effectiviteit te verliezen. Hij neemt me er mee naartoe voor een demonstratie. Het effect is heel eigenaardig. Het is net alsof het onkruid bewusteloos valt na zijn passage. Maar Koen verzekert me dat het na een uurtje al begint te verkleuren. “En bovendien is deze techniek veilig voor het bodemleven.”

Hoe veilig is deze machine voor hemzelf en toevallige passanten? 8000 volt is niet niets. Koen zegt dat hij drie dagen opleiding kreeg. “En voor ik start moet ik een tienstappenplan volgen. We hebben dat eindeloos gerepeteerd, want dat is veiligheid. Dat moet ingeprent zitten.” Hij moet onder meer met twee beveiligde elektroden en een meter nagaan of er geen statische elektriciteit op de machine zit. Wanneer hij start, klinkt er een signaal en er begint een lamp te knipperen. De stickers op de generator achteraan en op de machine zelf vertellen ook duidelijk dat het oppassen geblazen is. Ook bij het stoppen is er een stappenplan.

Koen denkt ondertussen al aan andere ontwikkelingen. Hij ziet mogelijkheden voor precisielandbouw, met name voor onkruidbestrijding tussen de rijen. Hij kan eventueel ook sommige contactplaten uitschakelen, zodat slechts een aantal stroken behandeld worden. En ik vermoed dat hij bij zijn eigen aardappelen wellicht vrij snel de loofdoding zal uitvoeren met zijn XPU.

Meer boeren in de kijker

We zijn te gast in Helshoven, een gehucht bij Borgloon dat alleen al door zijn naam doet fantaseren. Fruitteler Karel...
Het coördinatiecomité van de Haspengouwse planters overlegde met de directie van de Tiense Suikerraffinaderij. Ze...
Bij het begin van het nieuwe jaar neemt Jonas Lemaire uit Lennik een nieuwe start. Hij rondt zijn bachelor Agro- en...