Menu

Zonnebrand en droogte 2019 erkend als landbouwramp voor negen teelten

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
De zonnebrand op 24 en 25 juli 2019 en de droogte in de zomer en het najaar van 2019 worden als landbouwramp erkend. Belangrijk is dat de dossiers voor dinsdag 30 juni moeten worden ingediend.

Bron: persbericht minister Crevits

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Crevits het erkenningsbesluit goedgekeurd. Voor negen teelten, waaronder appelen en peren, is er sprake van veralgemeende schade.

De landbouwsector werd in de zomer van 2019 geconfronteerd met verschillende hittegolven en een lange periode van droogte. Het KMI had eerder al de hitte op 24 en 25 juli 2019 als uitzonderlijk beschouwd. Van 15 juni tot 30 september was er dan weer sprake van uitzonderlijke droogte.

De Vlaamse regering kan een landbouwramp erkennen op twee voorwaarden:
het weerfenomeen heeft een uitzonderlijk karakter en de schade is meer dan 1,24 miljoen euro met een gemiddelde van 5.580 euro per dossier.

Aan beide voorwaarden is voldaan. Er zal 20,7 miljoen euro uitgekeerd worden voor teelten waar sprake was van veralgemeende schade op sectorniveau. Deze evaluatie gebeurde op basis van technische adviezen per teelt. Concreet gaat het gaat om appelen, peren, frambozen, rode bessen, kiwibes, wortelen, uien, bonen en knolselder.

Vlaams minister Hilde Crevits: "De droogte en de uitzonderlijke hitte die Vlaanderen in zijn greep hielden tijdens de zomer van 2019, en meer specifiek op 24 en 25 juli 2019, hadden heel wat gevolgen voor onze landbouwers. Verschillende teelten werden beschadigd door zonnebrand en de droogte. Vooral de schade aan appelen en peren was groot. Het is dan ook belangrijk dat we deze periode als landbouwramp kunnen erkennen voor de teelten waar echt sprake was van veralgemeende schade. Zo kunnen de vele landbouwers die schade hebben geleden een schadevergoeding aanvragen."

Vanaf dit jaar kunnen landbouwers die daarvoor kiezen een brede weersverzekering afsluiten. Vlaanderen komt tot 65% tussen in de premie. Enkel landbouwers die minstens 25% van hun bedrijfsareaal verzekeren en uitzonderlijke schade oplopen zullen in de toekomst bij het algemeen rampenfonds nog kunnen aankloppen.

Belangrijk is dat de dossiers voor dinsdag 30 juni moeten worden ingediend.

Hulp nodig? Contacteer dienstbetoon.

Meer informatie

Sector: 
Thema: