“We proberen op alle vlakken een pionier te zijn”

Laurens en Paul Vleminckx

Laurens en Paul Vleminckx zien toekomst in innovatie

De feestdagen staan voor de deur en daar hoort voor veel mensen ook een glaasje bubbels bij. De familie Vleminckx in Oud-Heverlee is de pionier van de Belgische mousserende wijn. 30 jaar geleden plantten zij hun eerste stokken Chardonnay aan. Ook vandaag trekken vader Paul en zoon Laurens voluit de kaart van innovatie. “Als je iets drinkt, kies dan voor lokale wijnen van hoge kwaliteit”, klinkt het. 

Nele Kempeneers, Pennenvrucht

Nadat het sauzenbedrijf van de familie 30 jaar geleden werd verkocht aan Vandemoortele, zocht Paul Vleminckx een nieuwe uitdaging. Die vond hij in wijnbouw. “Ik maakte van mijn hobby mijn beroep en koos voor het klassieke ras Chardonnay, met de bedoeling om me te specialiseren in schuimwijnproductie volgens de méthode traditionnelle. Belgische schuimwijn dus, helemaal op de manier zoals de wijnboeren in de Champagnestreek te werk gaan.” Intussen trekt ook zoon Laurens mee aan de kar en kijkt de familie met vertrouwen naar het nieuwe jaar. 

Gevolgen van klimaatverandering 

De intussen 60 000 stokken Chardonnay (naast een kleine hoeveelheid Pinot Meunier en Pinot Noir) groeiden gelijktijdig op met Laurens. Door de jaren heen is het familiebedrijf in Oud-Heverlee geëvolueerd naar een modern staaltje van ondernemerschap en innovatie. Laurens is sinds vier jaar mede-zaakvoerder en interesseert zich voor de mogelijkheden van technologie. “Belgische wijnbouw kampt met heel wat uitdagingen”, weet hij. “Zo zorgt de klimaatverandering voor meer luchtvochtigheid en ziektedruk. Daarnaast vergroten de steeds extremere temperaturen het risico op voorjaarsvorst en zonnebrand in de zomer.” 

 

“WIJNBOUW IS VOOR EEN GROOT DEEL GEZOND BOERENVERSTAND EN DAT KOMT MET VEEL ERVARING.”

UVC-licht biedt mogelijkheden

Oplossingen zoekt Laurens in de nieuwste technologieën en een gezonde dosis ‘doe-het-zelf’-mentaliteit. “Als pionier in België werken we met een machine die UVC-licht toedient aan de planten, wat voor een korte stressreactie zorgt en een immuunreactie uitlokt bij de plant. Dat helpt hen om meer weerstand te bieden tegen ziekten, waardoor we heel wat minder gewasbescherming moeten toepassen. Het kan bovendien ook de schade bij voorjaarsvorst beperken.” De technologie is afkomstig uit de Californische Napa Valley, waar de regelgeving rond gewasbescherming nog strenger is dan bij ons. “Maar ook hier neemt het aanbod aan werkzame stoffen af en wordt het steeds belangrijker om zo duurzaam mogelijk te werken. Hopelijk komt er ook meer ondersteuning vanuit het VLIF en instanties als PC Fruit.”

Onkruid- en snoeimanagement

Niet alleen ziekte-, maar ook onkruidbestrijding vormt een serieuze uitdaging. “We werken graag met een blote akker, net als in de Champagnestreek”, vertelt Laurens. “Dus experimenteren we nu met mechanische en in de toekomst elektrische onkruidbestrijding. Dat is een volgende stap in het duurzaamheidsverhaal.” 
Ook het snoeien kan nog geoptimaliseerd worden. “We willen evolueren naar een machinale voorsnoei zodat enkel nog kleine aanpassingen manueel moeten gebeuren. Het snoeihout in het midden van de rijpaden leggen zal altijd door gemotiveerde mensenhanden moeten gebeuren. We werken hiervoor samen met een lokaal maatwerkbedrijf. Zo wordt ook het sociale aspect niet uit het oog verloren.” 

 

Familie Vleminckx
Familie Vleminckx

België wijnland

Als oprichter van vzw Belgische Wijnbouwers en voorzitter van vzw Straffe Streek Vlaams-Brabant benadrukt Paul het belang van samenwerking tussen lokale wijnbouwers. “België heeft veel potentieel als wijnland, maar er zijn veel nieuwe wijnbouwers en nog te vaak missen ze voldoende ervaring of inzicht. We moeten ervoor zorgen dat ze een goede opleiding krijgen. Wijnen van minder goede kwaliteit schaden immers de reputatie van alle wijnbouwers. Wijnbouw is voor een groot deel gezond boerenverstand en dat komt met veel ervaring.

Goede voornemens

De eindejaarsfeesten naderen en dat is traditioneel een druk moment voor schuimwijnproducenten. “Schuimwijn blijft goed in trek bij de consument, al moeten we het hele jaar door bezig zijn met de marketing. Zeker nu supermarkten goedkope cava’s promoten met kortingacties en Europa ze voluit subsidieert, voelen we dat er geen gelijk speelveld is. Dat moet veranderen.” Ook de vraag naar niet-alcoholische dranken neemt toe, merkt de familie. “Dat is voor ons nog toekomstmuziek.” De conclusie van vader en zoon is dan ook duidelijk: “Als je deze feesten iets drinkt, kies dan voor lokale kwaliteitswijnen.”

 

Bedrijfsfiche:

-Laurens Vleminckx (31), Paul Vleminckx (67) en An Lefever (67)

-Wijndomein Chardonnay Meerdael, Oud-Heverlee

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen