Plattelandspact wil platteland en zijn bewoners weer prioriteit geven
Vlaams minister voor Plattelandsbeleid Hilde Crevits gaf op 27 maart het startschot voor de opmaak van een plattelandspact. Dit initiatief moet het Vlaamse platteland veerkrachtiger, duurzamer en meer verbonden maken. Daarom kon Landelijke Gilden uiteraard niet ontbreken tijdens de lancering. Isaak Dieleman, manager Afdelingswerking en Communicatie, nam deel aan het panelgesprek.
Wat is er volgens Landelijke Gilden nodig voor een geslaagd plattelandspact?
- Het engagement van de volledige Vlaamse regering. Enkel als alle beleidsdomeinen zich hier samen voor inzetten én de nodige budgetten vrijmaken, kan er effectief resultaat geboekt worden.
- Verbeterde uitrol van waardevolle innovaties en initiatieven. Momenteel zijn innovatieve projecten vaak versnipperd en profiteert niet heel Vlaanderen ervan mee. Het plattelandspact kan dé missende schakel zijn om succesvolle experimenten op te schalen en uit te rollen over heel Vlaanderen.
- De plattelandstoets. Dit instrument om de impact van nieuwe beleidsmaatregelen op het platteland op te volgen, is een essentieel instrument om te garanderen dat drastische maatregelen grondig uitgewerkt en getest worden voor de implementatie ervan. Dit gebeurde bijvoorbeeld eerder al toen de Vlaamse Regering erop aanstuurde om tal van bussen te schrappen om het platteland, wat resulteerde in ernstige vervoersarmoede bij heel wat plattelandsbewoners.
- Versterkte bestaande weefsels en structuren op het platteland. Innovatie is nodig, maar alternatieven uitwerken voor verantwoordelijkheden die reeds door het verenigingsleven in al zijn facetten opgenomen worden, is niet zinvol. Het verenigingsleven is zichzelf door de veranderende maatschappij aan het heruitvinden. De overheid moet dat verenigingsleven waarderen én met hen samenwerken, in plaats van gesubsidieerde concurrentie op te zetten.
In het voorjaar van 2026 zal het actieplan klaar zijn. We hopen alvast dat het héél concrete ambities bevat die effectief leiden tot verbetering. “Een plattelandspact zal pas slagen als de plattelandsbewoner ook effectief merkt dat de leefbaarheid van het platteland in al zijn aspecten verbetert”, besluit Isaak Dieleman

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.