Tewerkstelling
In de sectorvakgroep Fruit werd ingezoomd op nieuwigheden en werden een aantal verbeterpunten gesignaleerd. Met concrete voorbeelden werd aangetoond dat de werknemers een stuk meer nettoloon overhouden en dat de stijging van de loonkost beperkt is door het compensatiesysteem dat onderhandeld is. Nieuw is dat er in maart 2025 een proefproject start waarbij seizoenarbeiders ook vorming via Eduplus kunnen volgen. Tot nu toe stond die vorming enkel open voor vaste werknemers. Tot slot kwam de OIRA (Online Interactive Assessment Tool) aan bod. Deze tool kan bedrijven helpen inzicht geven in de risico’s rond arbeidsveiligheid op het bedrijf.
Sociale conditionaliteit
In de Europese GLB-regelgeving staat een zogenaamde sociale conditionaliteit ingeschreven. Dit betekent dat je bij inbreuken op arbeidsvoorwaarden en op voorwaarden rond veiligheid en preventie op het werk een korting kan krijgen op de perceelsgebonden steun (premies). Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zal daar zelf niet op controleren, maar de inbreuken die de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO, arbeidsinspectie) vaststelt, zullen doorgegeven worden aan het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De vakgroep vindt dit dubbelsanctionering. Ze vragen daarom om blijvend te werken aan het wegwerken van die dubbelsanctionering. Daarnaast moet men erover waken dat de FOD WASO geen dossiers doorstuurt die niet definitief zijn afgehandeld maar enkel dossiers waar er een effectieve sanctie is die niet meer aangevochten wordt.
Gewasbescherming
Door het wegvallen van essentiële middelen wordt het in de praktijk onmogelijk om bepaalde ziekten en plagen nog afdoende aan te pakken. De bezorgdheid over het gebrek aan middelen werd overgebracht naar de administratie die de aanvragen behandelt, alsook naar politici op diverse niveaus. Telkens is een delegatie fruittelers meegegaan om hun bezorgdheid te benadrukken. Andere stappen moeten nog worden gezet. Zo plannen we om samen met de ketenpartners verdere initiatieven te ontwikkelen en wordt er onder meer ingezet op contacten met politici op Europees, federaal en Vlaams niveau. De boodschap dat er voldoende middelen beschikbaar moeten blijven om IPM blijvend in de praktijk te kunnen toepassen (resistentievermijding, selectieve middelen …), wordt daarbij telkens benadrukt. Helaas kwam tegelijkertijd het nieuws dat weer een belangrijke actieve stof – koper – zwaar onder druk staat en de erkenning dreigt te verliezen.
Biocidelicentie
Goed nieuws was dan weer dat de biocidenlicentie, die er zit aan te komen, niet geldt voor land- en tuinbouw, maar enkel voor wie bij derden rodenticiden en insecticiden gebruikt. Wie op het eigen bedrijf en op de eigen percelen met deze middelen werkt, valt niet onder de biocidenlicentie. De vakgroep vraagt Boerenbond evenwel om hierover waakzaam te blijven.
MAP 7
De invoering van MAP 7 houdt voor fruitteelt een beperkt aantal wijzigingen in. De beschermingsstroken liggen in alle sectoren gevoelig. Voor fruit betekent dit mogelijk wel dat sommige kantrijen alsnog te dicht staan (waar er een beschermingsstrook van 5 meter is). Daar is mogelijk goed nieuws. De VLM bekijkt of ze fruitbomen (die nu op de lijst van nitraatgevoelige teelten staan) op de lijst van niet-nitraatgevoelige teelten kan zetten. Dat biedt een oplossing voor de breedte van de beschermingsstroken die dan altijd tot 3 meter kan worden beperkt. Boerenbond zal dit goed mee opvolgen en ijveren dat dat gebeurt.
Daarnaast wordt aangehaald dat het verbod om de beschermingsstroken te maaien tussen 15 maart en 15 juli zal leiden tot onaanvaardbare onkruiddruk en wordt gevraagd naar oplossingen voor dit knelpunt. In de fruitteelt gebruikt men ook een specifieke bemestingstechniek om de bomenrijen te bemesten. Voor wat de kantenstrooiers betreft, wordt aan Boerenbond gevraagd om deze techniek mee in gedachten te houden wanneer de gesprekken opstarten over wat aanvaard wordt als kantenstrooi-inrichting en wat niet.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.