Traject GLB na 2027 opgestart
Het lijkt alsof het nieuwe GLB nog maar pas gestart is, en toch focust de sectorvakgroep Akkerbouw zich al op het GLB na 2027. De Europese beleidsmakers zijn nu volop bezig met beleidsvoorbereidend werk en in deze fase is het cruciaal om een signaal te geven in welke richting het Europees landbouwbeleid moet evolueren. De Europese visie op de toekomst van de landbouw in Europa focust op vier pijlers: de aantrekkelijkheid van de sector, competitiviteit, toekomstbestendigheid en de connectie met het platteland. Specifiek in het GLB overweegt de sectorvakgroep Akkerbouw het belang van blijvende directe steun met een vereenvoudiging van de conditionaliteit en een betere balans tussen verplichte regels en een stimulerend beleid. Onze sectorvakgroep is ervan overtuigd dat we nog meer moeten focussen op onze eigen voedselautonomie nu de politieke stabiliteit in de wereld broos aanvoelt. Ook maken we ons als sector ernstige zorgen over het toekomstige GLB-budget, nog meer doen met minder middelen is absoluut niet mogelijk. Ook het vraagstuk of Oekraïne bij de EU zal komen of niet, is bijzonder cruciaal om meer te investeren in het Europese GLB-budget. De economische bescherming en ondersteuning voor boeren blijft nog steeds van cruciaal belang in het GLB-budget. De komende maanden werken we als akkerbouwsector verder aan het wenselijke kader voor het GLB na 2027.
Europees kader over nieuwe genetische technieken
De Europese Commissie heeft in 2023 een voorstel van Europese verordening goedgekeurd en in februari 2024 keurde ook het Europees Parlement het voorstel goed. Kort na de sectorvakgroep Akkerbouw vond ook de Europese Raad – dit zijn de lidstaten – een akkoord om te onderhandelen met het Parlement en de Commissie. De sectorvakgroep Akkerbouw is tevreden dat er eindelijk zicht komt op een werkbare regeling en hoopt dat de randvoorwaarden niet te streng zijn zodat het ook in de praktijk kan worden toegepast. We zien nu al dat grote landbouwlanden zoals Noord- en Zuid-Amerika, Australië dit al langer toelaten. Willen we concurrentieel zijn, dan moeten we openstaan voor deze nieuwe manier van veredelen die eigenlijk niets anders is dan het versnellen van natuurlijke veredeling met zeer gerichte doelstellingen. Door deze nieuwe veredelingstechniek (NGT) toe te passen kunnen we bijvoorbeeld de ziektedruk verlagen van verschillende planten maar ook zoeken naar droogte- en hitteresistentie om planten zich te laten aanpassen aan het gewijzigde klimaat. Planten die vallen onder de eerste categorie van deze NGT worden beschouwd als equivalent aan de klassieke selectie, met een limiet van 20 genetische veranderingen. De zaden van deze planten moeten worden voorzien van etiket waarop staat dat ze voortkomen uit NGT’s, maar de eindproducten (voeding, veevoeding en andere) moeten niet zo’n etiket bevatten. De planten zullen vallen onder de huidige wetgeving van de klassieke veredeling. De sectorvakgroep Akkerbouw hoopt op een zo ruim mogelijk scala aan toepassingen en vindt het niet nodig om hierover specifieke maatregelen te implementeren.
Respecteer aardappelcontracten
De sectorvakgroepleden zijn verbouwereerd over wat zich de voorbije weken heeft afgespeeld tussen aardappeltelers en aardappelafnemers en de bijbehorende contracten. Voor de sectorvakgroep is het onaanvaardbaar dat getekende contracten niet gerespecteerd worden en eenzijdig worden aangepast aan de vooravond van het aardappelplantseizoen. De sectorvakgroep Akkerbouw vraagt dat de FOD Economie, in de schoot van de werkgroep contracten van Belpotato.be, uitpluist wat ingaat tegen de huidige wetgeving. Daarnaast moet de code voor contractuele relaties in de aardappelketen worden aangepast zodat de wanpraktijken van de voorbije weken niet meer kunnen. Belpotato.be is volgens ons het perfecte forum om hierover met de afnemers discussie te voeren zodat dit in de toekomst niet meer mag voorvallen, los van het feit of betrokkene rechtstreeks of onrechtstreeks lid is van een van de leden van de brancheorganisatie. De sectorvakgroep Akkerbouw kijkt naar Boerenbond om hier een trekkende rol in op te nemen, want individuele boeren staan te zwak ten opzichte van hun afnemer.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.