Mond-en-klauwzeer breidt verder uit in Hongarije en Slowakije
De Europese Commissie is uitermate bezorgd over de nieuwe haarden van mond-en-klauwzeer in Hongarije en Slowakije.
Hierbij gaat het telkens over grote rundveebedrijven. Zowel in Slowakije als in Hongarije worden met spoed runderen op de betrokken bedrijven geruimd. Experts zien het somber in. Het zou een kwestie van tijd zijn voor nieuwe haarden opduiken. Momenteel blijft het risico voor België laag, maar Boerenbond roept op tot waakzaamheid.
In Slowakije is op dit moment sprake van 5 haarden, waarvan de laatste in het district Malacky. Dit keer ging het over een melkveebedrijf met bijna 3500 runderen. Naast het zo spoedig mogelijk ruimen van alle dieren in het bedrijf, wordt ook noodvaccinatie ingezet. Deze vaccinatie zou in staat zijn om binnen de vijf dagen de virusuitscheiding te doen minderen. Op de vier andere bedrijven zijn ondertussen alle dieren weg. Er is een volledig transportverbod voor runderen, schapen, geiten en varkens in de regio. Het afbakenen van veiligheidsparameters en ontsmetting van voertuigen en rollend materiaal op de buurtwegen, zijn andere maatregelen die genomen worden.
In Hongarije is er tot nu toe sprake van 4 haarden, dicht tegen de grens met Slowakije en Oostenrijk. Ook hier lopen de ruimingen nog en wordt noodvaccinatie ingezet.
Duitsland en Nederland hebben vaccindoses beschikbaar gesteld van de twee landen. Ook de Europese Commissie zal bijkomende vaccins voorzien.
Onderzoek naar de oorsprong van de uitbraken is lopende, maar erfbetreders spelen vermoedelijk een rol in de verspreiding naar de verschillende getroffen bedrijven.
Het is belangrijk dat het virus zo snel mogelijk gedetecteerd wordt. Mond-en-klauwzeer geeft blazen en letsels in de muil, op de tepels en tussen de klauwen. Bij het zien van letsels op deze plaatsen of bij overmatig speekselen, moet onmiddellijk een dierenarts gecontacteerd worden.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.