Menu

Maximumprijs rode diesel stijgt vanaf 1 januari

Terug naar Actualiteit
Vanaf 1 januari 2020 wordt de Europese richtlijn “brandstoffenkwaliteit” in België van kracht. Deze richtlijn is ook van toepassing op de rode diesel voor de landbouwsector. Sla dus nog snel je rode mazout in.

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Europese richtlijn “brandstoffenkwaliteit” in België van kracht. Deze richtlijn is niet alleen van toepassing op diesel en benzine voor wegtransport, maar ook op het niet wegtransport (zgn. off road), waaronder de rode diesel voor de landbouwsector. Voor de rode landbouwdiesel wijzen berekeningen uit dat de omzetting van de richtlijn zich vertaalt in een stijging van de maximumprijs van ongeveer 3 eurocent per liter (BTW niet inbegrepen). Om deze stijging te vermijden, raden we aan om de rode mazout nog voor 1 januari 2020 in te slaan. De nieuwe aangepaste maximumprijzen voor rode diesel landbouw worden ook gepubliceerd op de website van de Belgische Petroleumfederatie www.petrolfed.be.

De Europese richtlijn houdt in dat de CO2 uitstoot met 6% moet verminderen in vergelijking met de standaard uitgangsbasis van 2010. Om die daling te realiseren, wordt gebruik gemaakt van biobrandstoffen. Deze niet zijn alleen hernieuwbaar, maar hebben ook een lagere CO2 uitstoot dan conventionele diesel en benzine. Immers, een deel van hun uitgestoten CO2 is circulair aangezien de biobrandstof geproduceerd wordt uit afval en residuen (de zogenaamde 2de generatie biobrandstoffen).

Meer informatie