“Het is Rubens droom, met de Sien-touch”
In een overall en met de handen onder de olie staat Sien Vermeulen te sleutelen aan een machine. “Een beetje extra spierkracht zou welkom zijn, maar ’t is nog even wachten voor mijn Roemeense seizoenarbeiders hier zijn”, zegt ze. Na het overlijden van haar man Ruben zet ze het aardbeienbedrijf verder. Met de steun van vrienden, familie en seizoenarbeiders, maar wel als bedrijfsleidster in een hoofdzakelijk mannelijke wereld. “Ik heb op korte tijd heel veel geleerd. Dit bedrijf voortzetten was geen lichtzinnige beslissing, maar ik ga er nu 100% voor. Het was Rubens bedrijf en zijn droom, maar ik geef er wel de Sien-touch aan.”
“Ik zou zeker geen boerin worden, maar ja, de liefde overwint alles”, lacht Sien. “Mijn ouders hebben een gemengd landbouwbedrijf met preiteelt en koeien, maar ik werd ergotherapeut. Ruben nam in 2011 het ouderlijk bedrijf over en maakte de omslag van een gemengd bedrijf naar aardbeien. Hij zette zijn eerste serre in 2012. Hij zou het tuinbouwbedrijf runnen terwijl ik mijn job buitenshuis bleef uitvoeren, spraken we af.
Snelcursus
Maar Ruben werd ongeneeslijk ziek en dat veranderde alles. “In totaal is hij vijf jaar ziek geweest. Al vrij snel wisten we dat hij niet meer beter zou worden. We hebben toen geen lichtzinnige beslissingen genomen, maar zijn gaan bekijken wat de mogelijkheden waren, of ik het bedrijf wilde verderzetten, al dan niet in combinatie met een job buitenshuis. Na een jaar waren we eruit: ik zou bedrijfsleidster worden wanneer Ruben er niet meer is. In 2019 ben ik dan gestopt met mijn job buitenshuis en heb ik een snelcursus gekregen over hoe ik het bedrijf moest runnen. We wisten dat Ruben er niet lang meer zou zijn, dus hij heeft mij heel nauw betrokken bij de mechanische kant. Ik zou waarschijnlijk minder interesse getoond hebben, als ik niet wist dat ik het alleen zou moeten doen. De situatie heeft mij gedwongen om op korte termijn heel veel te leren. Ik kon niet rijden met een clark, nu doe ik het alsof het niks is. Ook tractorrijden heb ik geleerd en intussen heb ik mijn rijbewijs. Het zat blijkbaar wel in mij, en nu is het er uitgekomen.”
Sien is niet enkel bedrijfsleidster, maar ook mama. Een tweede voltijdse job. “’t Is heel leuk nu. Mijn kinderen beginnen meer en meer hun plan te trekken en ik ben nooit ver weg. Het is ook een stukje van Ruben dat hier nog dagelijks rondloopt. In de drukke periodes heb ik natuurlijk iets minder tijd voor hen. Soms zou ik graag meer mama zijn, maar uiteindelijk, als we samen buiten zijn, zijn ze ook heel betrokken. Als het druk is kan ik ook altijd rekenen op Rubens ouders. Naast hun hulp op het bedrijf vangen ze ook met veel plezier de kindjes op.”
(lees verder onder de foto)
Als ik aan het einde van het jaar kan terugblikken met het gevoel dat alles goed is gegaan, ben ik meer dan tevreden.
De puzzel van het bedrijf
Sien heeft de capaciteiten die nodig zijn om haar bedrijf goed te leiden. Toch maakt het feit ze vrouw is, haar job soms extra uitdagend. “Ik ben momenteel een beetje aan het bijbouwen en ik moet echt wel mijn mannetje staan, vooral qua prijsdrukking maar ook qua technische kennis. Ik moet op mijn strepen staan. Vaak denken leveranciers ‘ze weet het niet’ en geven ze mij niet hun beste prijs. Ik ben daar wel in gegroeid, ik durf nu meer vragen.” De huidige uitbreiding van het bedrijf is een verderzetting van de plannen die Ruben had. “Hij had een vergunning aangevraagd die binnenkort zou vervallen en ik heb besloten om voor die uitbreiding te gaan, zij het dan iets kleinschaliger. Tegen half maart zou alles afgewerkt moeten zijn. Tot nu toe zat ik elk jaar nog met twee arbeidspieken. Door de uitbreiding zou de productie gelijkmatiger over het hele jaar verdeeld moeten worden. Het past mooi in de puzzel van het bedrijf. Verder uitbreiden ben ik niet van plan. Ruben zag het grootser. Maar zelfs al heb ik nu een nieuwe vriend, ik run dit bedrijf alleen en wil het ook meester kunnen blijven. Als ik aan het einde van het jaar kan terugblikken met het gevoel dat alles goed is gegaan, ben ik meer dan tevreden.”
Appreciatie voelen
En zo drukt Sien meer en meer haar eigen stempel op Aardbeien Cardoen. “Ik heb twee jaar vooral in Rubens voetsporen getreden, maar ik wil ook graag zelf mijn eigen verhaal in het bedrijf steken. Recentelijk ben ik in contact gekomen met het Steunpunt Groene Zorg. Zij brachten mij in contact met twee zorggasten die een plaatsje vonden op het bedrijf. Dat sluit ook mooi aan bij mijn achtergrond als therapeut. We hebben hier geen dieren, maar ik voel toch dat de mensen die hier komen helpen er veel voldoening uithalen, en dat doe ik zelf ook. Ze houden zich nuttig bezig. Aan het eind van de dag kunnen ze terugblikken op wat ze die dag hebben verwezenlijkt. Ik geloof hier heel sterk in.”
“Daarnaast ontvang ik af en toe ook groepen voor bedrijfsbezoeken. Uiteraard probeer ik een goed product te telen en dat breng ik elke dag naar de veiling, maar ik krijg er energie van als ik de appreciatie van de mensen zelf kan voelen. Dat kan tijdens die bedrijfsbezoeken.”
“Aardbeien zijn en blijven de hoofdtak. Ik moet die kweken. Maar daarnaast ontwikkel ik mijn eigen visie: het bedrijf goed laten draaien, en hier en daar een leuke zijsprong. Zo zie ik de toekomst.”
Over het bedrijf
- Sien Vermeulen (28), Nina (5,5) en Miel (3,5)
- Aardbeienteelt onder glas, mini-air en stelling
- Locatie: Passendale (West-Vlaanderen)

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.