Menu

Gezonde broodjeslunch op school

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Geen broodje martino meer? Hesp en salami in de ban? We hebben ons allemaal deerlijk verslikt bij het lezen van deze krantenkoppen! De richtlijnen raden niets af en willen geen broodjes schrappen.

Geen broodje martino meer? Hesp en salami in de ban? We hebben ons allemaal deerlijk verslikt bij het lezen van deze krantenkoppen! De journalistieke vrijheid nam hier een loopje met de waarheid. De richtlijnen voor een gezonde broodjeslunch op school willen het aanbod uitbreiden en voldoende variatie voorzien. De richtlijnen raden niets af en willen geen broodjes schrappen. De kernboodschap is bij voorkeur bruin brood royaal te voorzien van groenten en ruim te variëren in vetstof en beleg. De nuance heeft zijn rechten, ook in de pers, mogen we hopen.

De richtlijnen voor een gezonde broodjeslunch op school zijn gebaseerd op de nieuwe actieve voedingsdriehoek en werden  in nauw overleg met de stakeholders uitgewerkt. Een noodzakelijke combinatie om tot ambitieuze maar evenwichtige en haalbare richtlijnen te komen die het verschil zullen maken op het terrein. Er ging een flinke discussie aan vooraf tussen het beleid, het Vlaams Instituut Gezond Leven, onderwijspartners, individuele scholen, vertegenwoordigers voor ouders en scholieren, een aantal cateraars en de Unie van Belgische Cateraars, NICE, een aantal voedingsproducenten, Fevia Vlaanderen, Boerenbond en diëtisten. Je hebt je dus niet alleen verslikt aan de ontbijttafel. De partners rond de tafel herkennen zich niet in de berichtgeving in de pers over de richtlijnen.

Voor het beleg geldt één belangrijk advies: zorg voor voldoende variatie tussen verschillende soorten. Nergens wordt een specifiek broodje verboden of specifiek beleg in de ban geslagen. De richtlijn zet aan om af te wisselen tussen verschillende soorten dierlijk beleg (vlees, ei, kaas en vis) en te variëren tussen vers vlees, vette en magere vleeswaren, naast het aanbieden van een gevarieerd aanbod broodjes met plantaardig beleg. De combinatie met een ruimte portie groenten op of naast het broodje of in een groentesoep staat steeds voorop.

Met zulke aanbevelingen kunnen wij leven. Daarom dat we ze ook mee ondersteunen. Maar wat de pers ervan heeft gemaakt, maakt ons kwaad en stuit op onbegrip, ook bij scholieren en hun ouders. Ze zitten niet te wachten op een vermanend vingertje maar waarderen wel praktische tips om gevarieerder en zo gezonder te eten. Daar kunnen ze praktisch mee aan de slag. Ook wij kunnen ermee aan de slag. Een breder variatie aan verse seizoensgebonden producten van bij ons, dierlijk en plantaardig, hebben hun plaats in een gezond voedingspatroon. Die hebben jullie in huis!

Ook bevoegd minister Crevits is misnoegd over de misbegrepen communicatie. Het persbericht hamerde op variatie, geleidelijkheid en overleg. Ze reageert: “We zijn na zorgvuldig overleg met de vele partners en zeker met Boerenbond tot deze richtlijnen gekomen. In een goeie traditie van dialoog. De klemtoon ligt inderdaad op variatie of het nu vlees, kip, vis of iets anders is. Het is vooral van belang om jongeren die variatie te leren kennen en aan te bieden. Het is dan ook echt te betreuren dat de berichtgeving een vertekend beeld geeft.”

Deel deze pagina: