Evaluatie MAP-meetpunten gaat op korte termijn van start
Boerenbond kaart al geruime tijd aan dat een evaluatie van het MAP-meetnet dringend nodig is. De inspanningen die alle landbouwers doen, moeten op een eerlijke manier kunnen worden beoordeeld. De evaluatie van het MAP-meetnet was voor Boerenbond dan ook een essentieel onderdeel van het MAP 7-akkoord. Minister Brouns heeft in de Commissie Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening aangekondigd om dit op korte termijn uit te voeren. Boerenbond wil zelf goed voorbereid zijn en alle kennis en knelpunten van het terrein verzamelen. Daarom organiseren we op 26 maart om 20 uur een webinar waarop we jullie meer achtergrondinformatie willen geven over het MAP-meetnet oppervlaktewater en grondwater, alsook wat we tot nu toe al weten over het verloop van het traject van de evaluatie. We kaderen hoe we jullie input hierover ook tot bij ons krijgen zodat we dit mee in het traject kunnen inbrengen. Daarnaast geven jullie nog eens inzicht in onze MAP-meetpuntentool, waarmee jullie de resultaten van de MAP-meetpunten zelf kunnen opvolgen.
Het MAP-meetnet in Vlaanderen, dat specifiek is opgezet in kader van de Nitraatrichtlijn en enkel de impact van nitraat uit landbouw moet beoordelen, bestaat sinds 2003 uit zo’n 760 meetpunten voor oppervlaktewater en uit ongeveer 2100 multilevel-putten, met meestal drie meetfilters per put, voor het grondwatermeetnet.
Toen de MAP-meetplaatsen oppervlaktewater gekozen werden, moesten ze voldoen aan volgende criteria:
-
Het stroomgebied is hoofdzakelijk agrarisch;
-
Er is geen invloed van industriële afvalwaterbronnen;
-
Er is geen invloed van overstorten (op riolen of collectoren) of effluentlozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) geëxploiteerd door Aquafin;
-
De hoeveelheid stikstof in het geloosde huishoudelijk afvalwater kan berekend worden en heeft een beperkte invloed.
Dit is niet steeds het geval meer, wat ook de Vlaamse regering toegeeft en waardoor minister Brouns de evaluatie van de MAP-meetpunten aankondigt.
Tijdens het laatste winterjaar voldeed 83% van de MAP-meetpunten aan de eis van maximaal 50 mg nitraat per liter. Aanvullend blijkt uit de analyse van het voormalige CVBB over de oorzaak van nitraatoverschrijdingen in rode MAP-meetpunten (uitgevoerd in periode 2016-2017), dat 5% van de meetpunten beïnvloed werd door niet-landbouwinvloed. Het CVBB was het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting dat tot 2018 als voornaamste taak had om waterkwaliteitsgroepen rond probleempunten op te richten om zo samen met de betrokken land- en tuinbouwers de problemen op te sporen en aan te pakken. Ondertussen is deze studie al een tijdje oud. Dringend tijd dus om die externe invloeden er volledig uit te halen.
Boerenbond dringt daarnaast ook aan om de nitraatrijke bronnen minstens apart te vermelden, want ondanks alle maatregelen die landbouwers ook nemen, zal de waterkwaliteit bij deze punten niet snel verbeteren. Uit diezelfde analyse van het CVBB bleek dat 17% van de probleempunten beïnvloed werden door nitraatrijke bronnen. Landbouwers mogen hierdoor niet negatief bekeken worden. Het is dan ook belangrijk dat deze MAP-meetpunten gelabeld worden.
Webinar op 26 maart
Om je verder te informeren over het MAP-meetnet en de evaluatie, kan je je inschrijven voor het webinar op 26 maart om 20 uur. Ondertussen zijn er in verschillende regio’s ook al diepgaandere besprekingen bezig binnen onze structuren over het MAP-meetnet, de gebiedstypes en de individuele MAP-meetpunten. Deze worden de komende maanden verdergezet zodat we jouw vragen en bekommernissen kunnen capteren en meenemen waar mogelijk.
Kom je graag meer te weten? Schrijf je dan in voor het webinar van 26 maart!

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.