“In de starterscursus zie je passie voor landbouw”
De starterscursus van Boerenbond is al jarenlang dé referentie voor jong en oud om bij te leren over de wettelijke en praktische aspecten van land- en tuinbouw. Ook broers Daan en Sam De Baerdemaeker volgen de opleiding met het oog op een carrière in de varkens- en belevingsboerderij van hun ouders. “Tijdens de opleiding geven experten je de meest recente informatie uit de sector, dat is een grote meerwaarde”, klinkt het.
De passie voor landbouw zit bij Daan en Sam De Baerdemaeker duidelijk in de genen. Ouders Els Van de Walle en Hendrik De Baerdemaeker hebben het immers ook van geen vreemden. Zowel de ouders van Els als die van Hendrik waren landbouwers en het koppel nam beide bedrijven over, eentje in Evergem en één in Lovendegem. De familie woont op het bedrijf in Evergem, maar de activiteiten van het bedrijf zijn in de loop der jaren sterk veranderd.
Kiezen voor verbreding
“Rond 2019 besloten onze ouders dat het houden van zeugen en vleesvarkens op de beide locaties niet meer de juiste keuze was”, vertelt Daan. “Ze kozen ervoor om de stallen in Lovendegem te verhuren en hier in Evergem werd de zeugentak afgestoten. Vandaag zitten er hier nog zo’n 1000 vleesvarkens die worden aangekocht en na 6 maanden het bedrijf verlaten.” Maar dat wil niet zeggen dat het werk hier op een laag pitje staat, integendeel. Els en Hendrik bouwden net voor de coronapandemie een grote belevingsruimte op de fundamenten van de oude zeugenstal en stelden het bedrijf in het teken van het ontvangen van bezoekers. “Van verjaardagsfeestjes tot boerderijkampen en teambuildings, het kan hier allemaal. “Maar altijd met een link naar educatie over de landbouwsector”, weet Daan.
Van slager naar varkenshouder?
De twee broers hielpen heel hun kindertijd in de varkensstallen, maar hun interesse in een carrière als landbouwer begon pas enkele jaren geleden te groeien. “Ik volgde in het middelbaar een opleiding als slager en werk ook nu in een lokale beenhouwerij”, vertelt Sam. “Toen ik begon te werken begon het toch te kriebelen om varkenshouder te worden. Daarom ben ik anderhalf jaar geleden de starterscursus van Boerenbond gaan volgen. De lessen waren ’s avonds en gingen ook vaak online door, wat de combinatie met mijn werk haalbaar maakte.”
Haalbaar examen
De A-cursus is voor elke cursist hetzelfde en gaat vooral over de wetgeving, terwijl je in de B-cursus alle praktische informatie krijgt over de specifieke sector waarin je wil stappen. En dan is er nog de stage die je op twee bedrijven doorloopt. “Ik vond de cursus echt een meerwaarde en heb er veel bijgeleerd, zeker over de oorzaken en behandeling van ziekten bij varkens. Ook de stage vond ik heel interessant, want ik kon mijn stageboeren alles vragen en kreeg voor het maken van mijn stageverslag ook een inkijk in hun boekhouding.” Of het eindexamen een beetje meeviel? “Ja best wel, als je je voorbereiding goed maakt is het mondeling voorstellen van je stageverslag niet zo moeilijk. Het examen van de A-cursus is open boek, dus als je je daar goed op voorbereid is dat ook zeker doenbaar.”
Varkens en verbreding
Nu Sam zijn landbouwdiploma op zak heeft kan hij zijn oudere broer Daan raad geven, want ook die begon zopas aan de opleiding. “Ik studeerde gezondheids- en welzijnswetenschappen in het middelbaar en deed toen veel stages in de zorg voor ouderen en kinderen. Daarna startte ik de opleiding event- en projectmanagement en ging aan de slag in een olieverwerkend bedrijf in de buurt”, vertelt hij. “Maar toen mijn ouders de belevings- en educatieve tak op het bedrijf ontwikkelden, begon ook bij mij de interesse in het bedrijf te groeien. Mijn broer is vooral geïnteresseerd in het gesloten bedrijf in Lovendegem, maar ik zie een toekomst hier in Evergem met de vleesvarkens en bijbehorende verbreding. De combinatie met het verzorgen van de varkens en bezig zijn met mensen en events lijkt me heel fijn.”
Fysiek en online
Daan startte deze zomer met de A-cursus. “Je moet de cursus zeker niet alleen volgen om recht te kunnen hebben op VLIF-steun. De lessen zijn echt interessant en je merkt dat de lesgevers helemaal mee zijn met de actualiteit in de sector. Ze kunnen met je meedenken over je individuele bedrijfssituatie.” De combinatie met de avondshiften op zijn werk is niet eenvoudig, maar dankzij educatief verlof is het perfect mogelijk. “Het is ook fijn dat er veel mensen uit de buurt in mijn les zitten. Zo leg je contacten en is de sfeer altijd leuk.” Sam had minder geluk en moest voor zijn lessen van de B-cursus varkenshouderij regelmatig naar het Antwerpse afzakken. “Toen werd de cursus varkenshouderij samengevoegd met pluimvee, dus kon het niet altijd hier in de buurt doorgaan”, weet hij. “Maar omdat er ook vaak online wordt lesgegeven vallen die verplaatsingen wel mee.”
Passie en onzekerheid
Twee potentiële boeren met passie voor de sector dus, en ze zijn niet alleen. “Het valt me op hoeveel jongeren met grote liefde voor landbouw er in de lessen zitten”, zegt Daan. “Starten als landbouwer is met alle stikstofregels niet evident, maar wie ervoor wil gaan is wel echt gemotiveerd.” Ook voor de broers is het nog even afwachten wat er mogelijk zal zijn op de twee bedrijfslocaties. “We blijven voorlopig nog buitenshuis werken en gaan bekijken op welke termijn een overname mogelijk is”, klinkt het. “Onze ouders zijn nog jong, dus zij willen zeker nog een tijdje meedraaien. Daarnaast hebben we door het afstoten van de zeugentak ook heel wat NER-D’s verloren, wat toch een domper is voor jonge boeren. We gaan over enkele jaren kijken hoe het loopt om een nieuwe vergunning te krijgen en hopelijk ligt de toekomst dan voor ons open.”
Auteur: Nele Kempeneers

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.