Op de eerste rij: 5 oktober 2023

Durf je bloot te geven

Je hebt waarschijnlijk even moeten slikken toen je de cover van deze Boer&Tuinder zag. Begrijpelijk, want we zetten niet elke week een blote boer of boerin in de kijker. De timing is niet toevallig, want op 1 oktober is de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van start gegaan. Een periode waarin tal van organisaties aandacht besteden aan het belang van mentaal welzijn.

Dat we met Boerenbond mee aan die kar trekken is niet verwonderlijk. De cijfers rond mentaal welbevinden in de land- en tuinbouwsector zijn onrustwekkend. Zo ziet Boeren op een Kruispunt het aantal aanmeldingen van boeren die kampen met financiële en/ of mentale problemen jaar na jaar toenemen. De oorzaken moeten we niet ver gaan zoeken: rechtsonzekerheid en vergunningsproblemen, het gebrek aan een eerlijk inkomen, de steeds groter wordende stapel aan administratieve taken, extra eisen vanuit het beleid die niet werkbaar zijn in de praktijk … Je moet als boer al verdomd sterk in je schoenen staan om je in zo’n harde stiel staande te kunnen houden.

Je moet als boer al verdomd sterk in je schoenen staan om je in zo'n harde stiel staande te kunnen houden.

Ondernemen in zo’n uitdagende sector vraagt heel wat moed, doorzettingsvermogen en veerkracht. En vooral dat laatste krijgt extra aandacht in deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Goed voor jezelf en degenen rondom je zorgen, is de basis voor alles. En dat doe je het best door te praten. Ja, soms zelfs door jezelf bloot te geven. Deel niet enkel je successen, maar praat ook met anderen over wat je zorgen en angsten zijn. Je zal merken dat je niet alleen bent. Je kwetsbaar opstellen zou je wel eens veel meer kunnen opbrengen dan je dacht.