De weg naar stikstofoplossingen ligt open

19 september 2023

De Dag van de Landbouw – wat een succes! – is nog maar net achter de rug, of het volgende feest van de land- en tuinbouwsector dient zich al aan. Dit weekend zullen tienduizenden bezoekers afzakken naar de Werktuigendagen in Oudenaarde om er de meest moderne landbouwmachines aan het werk te zien en vooral, om bij te praten over de actualiteit. Naast oogstprognoses en inschattingen van de landbouwmarkten zal het ongetwijfeld ook gaan over een van de onderwerpen die onze sector al geruime tijd in de ban houdt: stikstof.

En dat is goed, want we moeten hierover praten. Het huidige akkoord heeft ervoor gezorgd dat de vergunningverlening in de landbouwsector, en bij uitbreiding de hele economie, muurvast zit. Oplossingen lijken verder weg dan ooit, en toch ben ik er zeker van dat we hier, mits een flinke dosis boerenverstand, uit kunnen geraken. Vanuit de agrovoedingsketen stellen we daarom op de Werktuigendagen een nieuwe brochure voor. Geen vaag document, maar een boekje waarin we de oorzaken en jawel, ook de oplossingen van het stikstofprobleem heel toegankelijk in woord en beeld brengen. En die oplossingen zijn niet nieuw, we hebben ze keer op keer aan het beleid aangereikt.

Laat landbouw een rol spelen in de oplossingen voor het stikstofprobleem.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond

Laat ons om te beginnen met af te stappen van een beleid dat steunt op de maximale hoeveelheid stikstof die een natuurgebied te verwerken mag krijgen (depositie). De effectieve reductie van de uitstoot (emissie) is de te volgen weg. Zo kunnen alle sectoren en ook het buitenland hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast houden we best rekening met de stikstof die sowieso zal verdwijnen door de vergrijzing in de landbouwsector en met de technologische innovaties die de sector zal toepassen. Zo kunnen er haalbare inspanningen gevraagd worden van de landbouwers van morgen. En last but not least: zullen we landbouw en industrie in de vergunningverlening eindelijk gelijk behandelen? Stel de vergunningsdrempels voor beide sectoren gelijk.

 Landbouw is deel van het probleem, wij zijn deel van de oplossing. Laat ons dus ook die rol opnemen. Vanaf dit weekend zal deze brochure, gesteund door de brede agrovoedingsketen, beleidsmakers bereiken en zeker en vast inspireren. Want de weg uit dit stikstofmoeras vind je alleen met gezond boerenverstand. Zullen we daar samen voor gaan? Tot in Oudenaarde!