DOSSIER MAP7

Op woensdag 18 december werd het voorstel van decreet voor het nieuw mestactieplan (MAP7) goedgekeurd in het parlement.

Duurzame mesttechnieken goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft op 7 februari een lijst van goede bodem-, teelt- en bemestingsprakijken goedgekeurd. De reducties van de bemestingsnormen die doorgevoerd worden in MAP7 kunnen terugverdiend worden door die duurzame bemestingspraktijken voor specifieke teelten toe te passen. 

Geef je mening

 Tot 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Ondanks dat MAP 7 vandaag in de praktijk al moet toegepast worden, omdat het mestdecreet op 18 december 2024 werd goedgekeurd, moet het plan en het milieueffectenrapport dus nog een openbaar onderzoek doorlopen. 

Digitale masterclass

Het decreet rond MAP 7 is een hele boterham. Daarom heeft Boerenbond de inhoud ervan voor haar leden in een digitale masterclass gegoten – een online cursus zeg maar. Deze masterclass zal bestaan uit verschillende modules waarin steeds een deel van MAP 7 wordt uitgelicht. In deze eerste masterclass wordt alvast een algemeen overzicht geschetst.

Het voorstel is grotendeels gebaseerd op het princiepsakkoord dat de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties op 7 maart en 28 september 2023 bereikten. Dit princiepsakkoord kwam er nadat de vorige minister van Omgeving een totaal onhaalbaar MAP7 op tafel gelegd had. 

Daarnaast werden ook de afspraken uit het landbouwakkoord van 15 februari 2024 opgenomen waaronder het kunnen verschuiven van data met twee weken om weg te gaan van kalenderlandbouw. Bijkomend zijn er ook enkele wetenschappelijke en technische toevoegingen gedaan op vraag van andere partijen zoals VLM.

Het voorstel houdt rekening met de verplichting van Europa om een plan in te dienen en de waterkwaliteit te verbeteren maar mét aandacht voor de haalbaarheid op het terrein én met een focus op de gebieden waar de waterkwaliteit nog niet in orde is.

Helemaal mee in 3 minuten

Het plan vraagt uiteraard inspanningen van onze land- en tuinbouwers. Daarom is het voor Boerenbond belangrijk dat daartegenover ook flankerend beleid en correcte vergoedingen staan en dat landbouwers die het goed doen beloond worden. 

Boerenbond vraagt om nu ook dringend echt werk te maken van de evaluatie en waar nodig bijsturing van het MAP-meetnet, zoals overeengekomen in het akkoord. 

Intussen werd een lijst van duurzame technieken uitgerold. Met die duurzame technieken zoals vang- en volggewassen, beheer van oogstresten en bemestingsadviezen, zorgen we ervoor dat mest dient waarvoor het bedoeld is: als voeding van onze gewassen en niet om uit te spoelen naar de waterlopen.

Herbekijk hier onze webinar

Het plan uitgelegd

  • Gebiedsgericht beleid
  • Nitraatresidumetingen
  • Uitrijregeling
  • Derogatie en Renure
  • Bufferstroken
  • Mestafzet en bedrijfsbenadering
  • Autocontrolesysteem mestverwerkers
  • Tuinbouwactieplan
  • Versterkt gebiedsgericht beleid

Heb je nog een specifieke vraag?

Stel hier je vraag inzake: 

  • Gebiedsgericht beleid via bemestings-normen
  • Nitraatresidu’s
  • Beschermings-stroken
  • Uitrijregeling
  • Andere

Boerenbond volgt de evoluties in het MAP-meetnet op de voet en wil jou ook graag een beter zicht geven op de resultaten op het terrein. Daarom stellen we een tool beschikbaar die de meetresultaten van het MAP meetnet  meer inzichtelijk maakt.
In maart 2023 bereikten landbouw en milieu een akkoord op basis van zes pijlers

Gebiedsgerichte verstrenging voor het behalen van de waterkwaliteitsdoelen;

Begeleiding van landbouwers naar meer duurzame landbouwpraktijken;

Een herwaardering van mest als grondstof voor een betere bodemkwaliteit en een circulair landbouwmodel;

Inzetten op meer klimaatrobuuste landbouwpraktijken. Stimuleren van praktijken die een positieve impact hebben op de bodemkwaliteit;

Vereenvoudigde handhaafbaarheid;

Samenwerking tussen overheden en middenveld binnen de opvolging.

"Boerenbond is tevreden dat er na lang onderhandelen een consensus werd gevonden "

Herbekijk hier de webinar van 9 maart 2023