We dragen zorg voor de planten en dieren waarvoor we verantwoordelijk zijn. en waken over hun gezondheid en welzijn vanuit het One Health principe.  Maar we willen ook zorgen voor planten en dieren rondom ons. We zetten ons mee in om de biodiversiteit in het algemeen en in het agrarisch gebied in het bijzonder te versterken.  

Onze engagementen op 20 jaar
  1. We nemen de nodige geschikte maatregelen om gebiedsgericht de biodiversiteit te beschermen en duurzaam te versterken. Daar staat een eerlijke vergoeding voor de geleverde inspanningen tegenover. 
  2. We zetten in op een geïntegreerde aanpak van dier- en plantenziekten. Dat wil zeggen dat we afgaan op uitgebreide risicoanalyses en maximale inzet op preventie, monitoring en de best passende behandeling. We gaan daarbij steeds uit van de best beschikbare kennis. 
  3. We versterken het ‘dier- en plantpaspoort’ dat de gezondheidsstatus garandeert doorheen de levenscyclus. 
  4. We dragen zorg voor het welzijn van onze dieren en volgen hiervoor een duurzame en geborgde standaard gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde inzichten. We spelen in op bijkomende vragen uit de markt tegen een eerlijke vergoeding voor de extra inspanning.
impact domein 10
Onze focus voor de komende 5 jaar

Ontdek hieronder welke concrete acties land- en tuinbouwers zelf nemen en waar Boerenbond op inzet om de land- en tuinbouwers te ondersteunen.

Alle sectoren

Wat doen alle landbouwers zelf?   Waarop focussen we?
We hebben aandacht voor biodiversiteit, geven biodiversiteit meer plaats op onze bedrijven en inspireren en stimuleren andere bedrijven om er ook mee aan de slag te gaan (rondleidingen, reportages, …). Volgt later.

Akkerbouwer

Wat doet de akkerbouwer zelf?   Waarop focussen we?
We zetten in op algemene bedrijfshygiëne om steeds met gezonde planten te kunnen werken. Volgt later.

Fruitteler

Wat doet de fruitteler zelf?   Waarop focussen we?
We bestrijden bacterievuur correct, daartoe detecteren we actief infecties en passen de IPM-richtlijnen toe. Volgt later.

Sierteler

Wat doet de  sierteler zelf?   Waarop focussen we?
We zetten als veredelaar zelf actief in op resistente/tolerante rassen en zoeken met partners naar implementatie van natuurlijke afweersystemen. Volgt later.

Pluimveehouder

Wat doet de pluimveehouder zelf?  Waarop focussen we?
We zetten sterk in op bioveiligheid en preventieve maatregelen op het bedrijf met extra aandacht voor het respect van de bioveiligheidsmaatregelen door toelevering en afnemers. Volgt later.
We zoeken hoe door betere klimatisatiemogelijkheden nog vooruitgang geboekt kan worden.  

Melkveehouder

Wat doet de melkveehouder zelf?  Waarop focussen we?
We zetten sterk in op preventieve vaccinatie en doordacht antibioticagebruik met strikte bioveiligheidsmaatregelen voor erfbetreders. Volgt later.
We voeren een dierenwelzijnsscan uit op het bedrijf om eventuele bedrijfsblindheid te doorbreken.  
We voorzien klauwverzorging, beschutting op de weide, koeborstels en voldoende boxstrooisel materiaal in de stal.  

Vleesveehouder

Wat doet de vleesveehouder zelf?  Waarop focussen we?
We zetten sterk in op preventieve vaccinatie en doordacht antibioticagebruik met strikte bioveiligheidsmaatregelen voor erfbetreders.   
We passen de 10 aanbevelingen voor een goede kalving toe, voeren een dierenwelzijnsscan uit op het bedrijf om eventuele bedrijfsblindheid te doorbreken en voorzien beschutting op de weide voor de dieren.