Bereken jouw logistieke kost voor korte keten

 

 

Wie er als producent voor kiest om zijn product rechtstreeks tot bij de klant te brengen, moet rekening houden met de logistieke kost die daarmee gepaard gaat. Nog al te vaak merken we dat die niet correct berekend en/of doorgerekend wordt aan de klanten.

 

Via ‘GoodFood Brussel’, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met als doel een duurzame voedingsstrategie te ontwikkelen voor de stad, kwamen we in contact met de tool ‘Logicout’. Het werd ontwikkeld door een aantal Noord-Franse (landbouw)organisaties en is voor iedereen gratis toegankelijk. Zo kan je als korte keten producent de logistieke kost van je leveringen berekenen. Door een persoonlijke account aan te maken, kan je je eigen traject(en) in kaart brengen en de kostprijs ervan berekenen.

We doen de test!

We gaan uit van een fictieve primaire producent in de Groene Rand rond Brussel die zijn product verkoopt aan winkeliers en horeca in de hoofdstad. We berekenen de kostprijs per leveringsronde, waarbij 8 klanten worden bediend. De toegewezen tijden en onkosten gelden als voorbeeld, dit kan immers sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Onkosten voertuig

Op basis van de eigenschappen van het voertuig (wat de afschrijving, het verbruik, de verzekering, enz. beïnvloedt) en de gereden kilometers, wordt een kostprijs berekend. We gaan uit van een standaard bestelwagen model L2H2 diesel (max. 3,5 ton). Daaraan wordt een kost van € 0,38/km toegewezen. Het afgelegde traject voor de leveringsronde bedraagt 66 km. Dit brengt ons bij een kost van € 25,08.

Arbeidskost

Voor de arbeidskost baseren we ons op een totale bruto loonkost van € 16 per uur (opgelet: dit kan sterk verschillen naargelang het profiel van de medewerker, haal uit je boekhouding de werkelijke loonkost per uur). De totale reistijd bedraagt ongeveer 2 uur 30 minuten. Dit wordt toegewezen aan de tijd die de chauffeur werkelijk aan het rijden is (niet laden/lossen). De arbeidskost van de reistijd bedraagt € 40.

De chauffeur besteedt aan het laden en lossen in totaal 3 uur 30 minuten. Dit bij 8 klanten, waar hij telkens 20 minuten voor nodig heeft. Voor het inladen bij vertrek rekenen we 30 minuten, voor het uitladen van het leeggoed bij terugkomst en het opruimen van de bestelwagen rekenen we 20 minuten. Dit maakt een totale kost voor het laden en lossen van € 56.
We brengen nog één uur (€ 16) in rekening voor het opstellen/aanpassen/mailen van de aanbodlijst naar de klanten, het ontvangen van de bestellingen, het telefonisch contact met de klanten bij vragen over het aanbod of hun bestelling, enz.

Het wassen van de producten, het schrijven van kistkaartjes, het afdekken van de kisten, ... brengen we niet in rekening omdat deze taken ook moeten uitgevoerd worden indien we ons product via een ander kanaal zouden afzetten.

Totale kostprijs

Als we al die kosten optellen, bekomen we een resultaat van € 137,08 per leveringsronde. Als je bijvoorbeeld doorheen het jaar gedurende 48 weken zo’n tweemaal per week zou leveren, komt dit op € 13.159,68. Een behoorlijk bedrag!

Een onkost van die omvang mag je niet vergeten door te rekenen in de prijs voor je product!