Boerenbond lanceert biodiversiteitscampagne in landbouwgebied

7 december 2021

Op donderdag 9 december lanceert Boerenbond, samen met haar partner Boerennatuur Vlaanderen, een unieke campagne gericht aan alle landbouwers in Vlaanderen.  Het doel van deze campagne is zoveel mogelijk landbouwers te helpen om op een laagdrempelige manier hun steentje bij te dragen aan meer  boerennatuur en biodiversiteit op en rond hun bedrijf.

Landbouwers werken van oudsher met de natuur en nemen vaak verschillende initiatieven ten gunste van biodiversiteit, waterkwaliteit en landschaps- en bodembeheer. Met de nieuwe campagne van Boerenbond en Boerennatuur Vlaanderen werken we concreet samen aan maatregelen om op een haalbare wijze bij te dragen aan biodiversiteit in het agrarisch gebied.

De campagne houdt in dat landbouwers een (gratis) Boerennatuurpakket kunnen bestellen: dit pakket combineert twee nestkasten, een bijenhotel en eventueel een wildredder. De nestkasten huisvesten steenuil en zwaluw, het bijenhotel beschikt over minstens 1 m² bijenwand en de akoestische wildredder verjaagt wild voor de maaibalk in de buurt komt.  Landbouwers kunnen dit pakket  - dankzij de nieuwe niet-productieve investeringen uit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - eenvoudig en kosteloos bestellen via www.boerenbond.be/boerennatuurpakket. Boerennatuur Vlaanderen ondersteunt de landbouwers met de administratie, bestelling én levering aan huis. Op deze manier ontzorgen we landbouwers maximaal van deze aanvraag zodat zij zo vlot mogelijk het Boerennatuurpakket kunnen bekomen. Bovendien wordt dit pakket geleverd met enkele belangrijke tips om de maatregelen op een correcte manier op het landbouwbedrijf toe te passen.

De nieuwe niet-productieve investeringen uit het VLIF bieden naast kansen voor biodiversiteit bovendien ook heel wat mogelijkheden inzake bodem-, water- en landschapsontwikkeling.  Boerennatuur Vlaanderen zal het komende jaar ook hierrond heel wat demonstraties en toelichtingen voor landbouwers verzorgen.