Studenten creëren nieuwe voedingsproducten met peulvruchten

Voor het tweede jaar op rij daagden we studenten van UCLL/KU Leuven uit om nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van eiwitrijke gewassen. Het resultaat na 2 dagen was opnieuw verbluffend: 5 nieuwe concepten werden gepresenteerd aan een vakjury, waarvan 1 nu verder zal uitgewerkt worden met als doel om het in het voorjaar van 2024 op de markt te brengen.

Doel van deze Makeathon is om de vraag naar lokaal geproduceerde gele erwt, veldboon en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver, te verhogen. Het zijn gewassen met een groot potentieel om de landbouwproductie te verduurzamen omwille van minder stikstofbemesting, verbetering van de bodem en waterbeschikbaarheid en de verhoging van de biodiversiteit. Tegelijk stellen we vast dat de consument deze grondstoffen onvoldoende kent en daarom is er nood aan nieuwe toepassingen met deze eiwitrijke gewassen. In kader van het project ‘Een boon voor Leuven’  gaan we zulke regionale keten onderzoeken samen met ILVO, Kortom Leuven en Content en met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Peulvruchten
Peulvruchten
Verloop

Gemengde studententeams met UCLL-studenten uit de richtingen Voedings- en dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Marketing, bogen zich samen met studenten bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven over de uitdaging om gele erwt, veldboon en/of haver te verwerken in nieuwe producten en daar tegelijk een businessplan voor uit te werken. Ze werden hiervoor uitgedaagd door het voedingsbedrijf Cool Beans Foods en de afzetcoöperatie Kortom Leuven: ‘Ontwerp een nieuw concept dat Leuvenaars overtuigt om vaker voor peulvruchten te kiezen.'

Tijdens de eerste dag kregen de studenten een goede achtergrond over de context van deze uitdaging en specifiek over de eigenschappen van deze grondstoffen. Bovendien konden ze inspiratie tanken en praktische tips opsteken tijdens de getuigenissen van andere ondernemers die met eiwitrijke gewassen een product in de markt hebben gezet zoals Lupilicious en TipToh. Daarna gingen ze in groepjes mogelijke ideeën uitdenken die ze vervolgens op de tweede dag concreet gingen uitwerken. De studenten doken in de keuken om de nieuwe recepten te testen en werkten tegelijk een businessplan uit. Op het einde presenteerden hun ideeën voor een professionele jury.
 

5 nieuwe concepten
  • A meal in a spoon: Een dikke soep op basis van gele erwt en seizoensgebonden groenten (pompoen), die hoog is in eiwitten en vezels en kan doorgaan als een volledige maaltijd. 
  • NoNu: Vetarme borrelnootjes en chocoladenootjes op basis van veldbonen.
  • Peacake: Kant en klare pannenkoekenmix in vloeibare vorm, in brikverpakking op basis van gele erwt en haver.
  • Rise ’n shine: Pannenkoekenmix waar enkel nog melk aan toegevoegd moet worden en met hoog vezelgehalte, op basis van veldbonenmeel en haver. Mogelijks ook als basis van wraps, brood …
  • SweetChoc: Eiwitrijke plantbased chocolade spread op basis van gele erwt, geen toegevoegde suikers, vegan en geen allergenen.
Peulvruchten
Peulvruchten
Vervolg

Op basis van verschillende criteria (originaliteit, duurzaamheid, haalbaarheid, ondernemingspotentieel en presentatie) verkoos de jury het concept ‘SweetChoc’ als winnaar. Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden. In het najaar 2023 gaat men bij UCLL het recept verder op punt zetten; in het voorjaar 2024 zal er een studenten start-up dit product op de markt brengen. Dit betekent niet dat de andere concepten in de kast belanden. Ook hier zal gekeken worden welke mogelijkheden zijn om dit verder te ontwikkelen. 

Hier vind je meer info over de nieuwe producten die ontwikkeld werden in de Makeathon van vorig jaar:

-    Studenten jongleren met eiwitrijke gewassen in de proefkeuken
-    Het concept Lupilicious won de Makeathon niet maar werd achteraf succesvol ontwikkeld

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen