De problemen van vandaag zijn niet die van gisteren. Hoe pakt de boer dat aan zonder er zijn broek aan te scheuren? We gaan samen van erf tot erf, zodat boeren van elkaars oplossingen kunnen leren. 

Landbouwers uit alle Vlaamse regio's en sectoren stellen hun bedrijf open voor collega's. Ze vertellen aan de hand van live demonstraties welke technieken hen helpen om actuele uitdagingen aan te pakken en tóch rendabel te blijven boeren. Ook de installateurs van de technieken zijn aanwezig en kunnen bevraagd worden. 

Ben je erbij?

Je vindt in dit programma voor ieder wat wils. Opslagbatterijen, composteringstechnieken, bodembewerking, windturbines, pocketvergisting, reststroomverwerking, luchtwassers, voederadditieven, zonnepanelen, emissiearme vloeren, klimaatbestendige teelten en waterbassins zijn slechts enkele voorbeelden van technieken die je kan bezoeken. Wat ze gemeen hebben, is dat ze je allemaal warm aanbevolen worden door een collega.

Zit er iets bij dat jou wel prikkelt? Twijfel dan niet om langs te komen, want deze sessies zijn helemaal gratis. Demodata in inschrijfmogelijkheden per techniek kan je hieronder terugvinden.

Niet-kerende grondbewerking
Hoe voorkom ik bodemuitputting en -verdichting?

Een gezond bodemleven bevordert de gezondheid van gewassen op die bodem. Via bodemmaatregelen zoals niet-kerende grondbewerking, het inzaaien van groenbedekkers en het gebruik van trage meststoffen zorg je voor een weerbare bodem vol koolstof. Kortom, werken aan je bodemgezondheid is zorg dragen voor het kapitaal van je bedrijf.

20/08/2024 - Studiedag 'in balans met de bodem' - Merelbeke 
12/09/2024 - Stijn De Wulf & Charlotte Nuytten - Ledegem - Lees hier het verslag
 

Hoe kan ik mest nog nuttig gebruiken? 

Zelfs met aangepaste voeders zullen dieren mest blijven produceren. Gelukkig valt er met mest nog heel wat aan te vangen. De organische stof in de mest kan door bacteriën worden omgezet in methaan, een energierijk gas waarmee je hernieuwbare energie produceert. Pas je enkele nabewerkingstechnieken toe, dan kan je ook RENURE producten maken die kunnen dienen als kunstmestvervanger. Een pocketvergister helpt je op weg.

10/12/2024 - Dries Maenhout - Poeke - Raadpleeg hier de presentaties
10/12/2024 - Jonas Vromman - Meulebeke - Raadpleeg hier de presentaties

Pocketvergister
ffv
Hoe zorg ik voor een eiwitrijk én licht verteerbaar rantsoen?

Een voedersamenstelling met een hoog eiwitgehalte is van het allergrootste belang voor een hoge melkproductie. Maar soja invoeren, zorgt voor een hoge klimaatimpact voor een melkveebedrijf. Daarnaast is ook de verteerbaarheid van sommige voeders - en de methaanuitstoot die daaruit volgt - een probleem. Lokale eiwitteelt en een grasrijk rantsoen vormen samen met bepaalde additieven zoals bierdraf en nitraat oplossingen. 

Dries Maenhout - Poeke - Raadpleeg hier de presentaties
Jonas Vromman - Meulebeke - Raadpleeg hier de presentaties

02/07/2024 - Johan en Isabel Boussemaere - Diksmuide - Lees hier het verslag
21/11/2024 - Steven van der Looven - Nazareth

Hoe verzeker ik gewasopbrengst in een veranderend klimaat?

Sommige gewassen zijn nu eenmaal beter bestand tegen problemen zoals overstroming of droogte. Maar welke opdat je die gewassen zou telen, moeten ze natuurlijk wel iets opleveren. Hennep, aromatische wortelgewassen en peulvruchten zijn opties die zowel op teelt- als afzetvlak interessant kunnen zijn.


Dries Maenhout - Poeke - Raadpleeg hier de presentaties
Jonas Vromman - Meulebeke - Raadpleeg hier de presentaties
 

Veldboon & Triticale
wind en zonnepanelen
Hoe kan ik in mijn eigen energie voorzien?

De beste manier om de prijs van energie te drukken, is er zelf produceren. Vandaag zijn er heel wat mogelijkheden voor land- en tuinbouwbedrijven om dat te doen, sommigen klein, andere groot. We bezoeken een aantal gekendere systemen met zonnepanelen en windturbines, en een aantal meer experimentele systemen met agrivoltaics en drijvende panelen

Zonnepanelen (regulier, drijvend & agrivoltaics)

14 februari - Jan & Patrick Van der Velpen - Bierbeek - Meer info en inschrijven
21/11/2024 - Steven Van der Looven - Nazareth
09/08/2024 - Chirstophe Van Damme - Wetteren - Lees hier het verslag

Windenergie

25/06/2024 - Studie- en beursdag windenergie - Lees hier het verslag
09/08/2024 - Erik Boterdaele - Wetteren - Lees hier het verslag

Hoe kan ik restproducten op mijn bedrijf hergebruiken? 

Reststromen hoeven niet per se afgevoerd worden. Sommige kan je nuttig inzetten op je bedrijf. De mogelijkheden zijn in feite eindeloos. We bekijken hoe je compostering aanpakt en reiken je een aantal opties aan voor verwerking van restproducten. 

31/10/2024 - De Wroeter maatwerkbedrijf - Kortessem
25/11/2024 - David Vanvinckenroye - Hoeselt

Compost Ivaco
fvvf
Hoe zorg ik ervoor dat ik altijd voldoende water ter beschikking heb?

Als je hemelwater opvangt wanneer het valt, zorg je ervoor dat je dat water kan inzetten wanneer het droog is. Dat doe je bijvoorbeeld door het aanleggen van een waterbassin. Maar ook samenwerken met andere partners uit de buurt kan ervoor zorgen dat je watervoorraad nooit echt leeg is. En zelfs gerecupereerd waswater kan een nuttige bron zijn van water wanneer er weinig beschikbaar is.
 
30/01/2025 - Mark Nickmans - Halen - Meer info en inschrijven
14/02/2025 - Jan & Patrick Vandervelpen - Bierbeek - Meer info en inschrijven
feb 2025 - Yves Wolfcarius - Gottem - Meer info en inschrijven

28/11/2024  - Nele Devoghel & Stefaan Van Elven - Veerle

Hoe maak ik optimaal gebruik van de energie die ik opwek?

Met een opslagbatterij zorg je ervoor dat je overtollige energie niet zomaar het net op moet sturen. In de plaats sla je de energie op, en zet je ze in op het moment dat je een tekort hebt. Of je laat ze vrij op het net op het moment dat de energieprijzen het meest interessant zijn. 

30/01/2025 - Mark Nickmans - Halen - Meer info en inschrijven

24/10/2024 - Danny Matthijsen - Brecht 
21/11/2024 - Steven Van der Looven - Nazareth

Batterij Jerseyhoeve
Emissiearme vloer (eco-vloer)
Hoe beperk ik de stikstofemissies op mijn bedrijf? 

Je uitstoot beperken is geen gemakkelijke opdracht. Om te beginnen moet je weten welke technieken er zoal beschikbaar zijn voor jouw sector, en welke daarvan ook effectief erkend zijn. Tijdens onze bezoeken maken we kennis met verschillende technieken zoals emissiearme vloeren, luchtwassers en meer. 

03/09/2024 - Proefbedrijf Pluimveehouderij (pluimvee) - Geel - Lees hier het verslag