g

Studiedag met advies om niet in de wind te slaan

Land- en tuinbouwers zoeken vandaag actief naar manieren om de voetafdruk van hun bedrijf te verkleinen. Windenergie biedt daarin duidelijk meer en meer kansen, zowel voor de eigen energiefactuur als voor het klimaat. De vraag naar gecentraliseerde en transparante informatie voor land- en tuinbouwers werd op 25 juni beantwoord met een studie- en beursdag rond windenergie in Oostkamp waar zo’n 200 geïnteresseerden op afkwamen.

Laurens Vandelannoote, consulent Energie en Klimaat, ging voor Boerenbond op onderzoek op de windmarkt en deelde zijn bevindingen met de aanwezigen. “Uit de 90 praktijkcases die we vergeleken, hebben we een aantal aandachtspunten gehaald waar je als landbouwer op kan letten als je een windturbine overweegt. We zien bijvoorbeeld duidelijke contractverschillen op het gebied van werken die inbegrepen zijn in het contract, opbrengst- en productorganisaties, onderhoud achteraf en opschortende voorwaarden. Je krijgt deze zaken best helder voor je effectief een contract afsluit.” Op basis van hun score op verschillende criteria uit het onderzoek werd een selectie aanbieders van turbines uitgenodigd om hun producten te presenteren op de afsluitende infomarkt.

De presentatie van Laurens kunt u hier raadplegen.
 

dg
Vergunningsaanvraag


De voormiddag werd afgetrapt door Karolien Desmedt van SBB die met de wind in de rug uitleg gaf over vergunningsaspecten. “SBB kreeg zo’n vijftal jaar geleden de eerste middelgrote windturbine vergund. We moeten in eerste instantie kijken naar de indeling van de verschillende windturbines, voor we de verschillende documenten van de vergunningsaanvraag kunnen overlopen. Er zijn drie types: kleine, middelgrote en grote. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de ashoogte die hoger of lager dan 15 meter kan zijn en het vermogen dat al dan niet boven de 1500 kW gaat. De bevoegde instantie voor kleine en middelgrote windturbines is de gemeente of provincie, voor grote windturbines moet je langs de Vlaamse regering. Bij de documenten voor de vergunningsaanvraag moet er een planologische toets gebeuren, de toets goede ruimtelijke ordening en de toets rond omgeving en windvang.”

U kunt de presentatie omtrent vergunningsaspecten hier raadplegen.


Financiering en verzekeringen


Aansluitend op de uiteenzetting rond vergunningsaspecten was het de beurt aan Reinhilde Meyns van KBC om haar licht op de financiering en verzekering te laten schijnen. “KBC heeft op energievlak een dochterbedrijf. EcoWise is een adviesbureau dat samen met landbouwers op zoek gaat naar een oplossing op maat voor hernieuwbare energie. Het resultaat kan op het betrokken bedrijf dan ofwel zonnepanelen, batterijen, pocketvergister, warmtepomp, zonneboiler of een windturbine worden. Naast dit energie-advies op maat, kan je er tegelijk terecht om offertes op te vragen. KBC heeft op het vlak van kleine windturbines al veel ervaring, maar geeft als tip mee om voor middelgrote of grote windturbines de bank snel genoeg te betrekken. De gekende zaken zijn sowieso een beperkt risico, maar voor grotere, nieuwere projecten worden soms sneller extra vraagtekens gesteld.”

De presentatie van Reinhilde Meyns kunt u hier raadplegen.
 

sdf
VLIF en netaansluiting


Om het verhaal van de voormiddag compleet te maken, kwam Thomas Lauwers van Agentschap Landbouw en Zeevisserij uitleg geven rond de te volgen stappen voor aanvraag van VLIF-subsidie en bracht Carl Stroykens van Fluvius afsluitend nog aandachtspunten rond de netaansluiting. “Heel belangrijk om te weten is dat Fluvius in alle Vlaamse gemeenten werkt en zelf een eigen regio-opdeling hanteert. Bij de aansluiting heeft Fluvius een eigen capaciteitswijzer ontwikkeld die je online kan terugvinden. Daarmee kan je de kostprijs en de doorlooptijd om die aansluiting te verwezenlijken zelf berekenen.” 

Voor verdere informatie kunt u zich laten raadplegen op de officiële website van het Vlaams agentschap Landbouw & Zeevisserij: https://lv.vlaanderen.be/subsidies/vlif-steun/vlif-investeringssteun-voor-land-en-tuinbouwers 
 

fsd
Meer dan alleen de molen


Wim Biesbrouck was al vroeg dit voorjaar ingeschreven voor de windbeurs. Hij heeft een sierteeltbedrijf in Pittem, waar hij naast eenjarige bloemen in het voorjaar, tegen het najaar geplozen derigé-chrysanten kweekt. “Ik vond de windbeurs zeer goed georganiseerd. De voormiddag bracht een uitgebreide uitleg op alle mogelijke vlakken, stap per stap kregen we deskundige uitleg en tips. Het gaat niet alleen om de windmolen zelf, maar je hebt ook het injectieverhaal, de verzekering en onderhoud waar je rekening mee moet houden. Ik heb sinds vorig jaar zonnepanelen en kreeg zeer hoge offertes voor een batterij. Ik dacht dat het misschien wel gemakkelijker zou zijn om voor de continue stroom van een windmolen te kiezen. Na gesprekken op de infomarkt ben ik tot de conclusie gekomen dat ik met mijn serrebedrijf te veel bebouwing heb om een windmolen van 15 meter ashoogte rendabel te maken, maar blijkbaar is er nog een ander type molen met hogere mast die wel mogelijkheden biedt voor mijn situatie.”
 

Aanbieders windenergie bij landbouwers en bedrijven

Hieronder kunt u de presentaties terugvinden van aanbieders windenergie:

Het zal in de toekomst belangrijk zijn om zo veel mogelijk onze elektriciteitsproductie in eigen handen te hebben.

Sierteler Wim Biesbrouck

Duidelijk beeld op de markt


Onder de aanwezigen ook Kris Van de Vyvere, project- en energieverantwoordelijke bij groep Danis in Koolskamp. “Het was voor ons zeer interessant om een duidelijk beeld op de markt en zijn spelers te krijgen. Ik was aangenaam verrast te merken dat er voor kleine windmolens vrij veel projecten verwezenlijkt worden. Met de info die we nu meekregen gaan we misschien toch nog eens enkele haalbaarheidsstudies die we vroeger al deden, hernemen om te weten waar we staan.”
 

In de praktijk


Met de windbeurs bracht Boerenbond de theorie van windenergie naar de boer. Theorie blijft natuurlijk slechts papier zonder de praktijk. “Dit najaar organiseren we weer heel wat demosessies waar landbouwers die al een geïnstalleerde windturbine hebben, vertellen over hun ervaringen. Het stopt niet bij enkel (wind)energie, ook andere belangrijke klimaatthema’s zoals bodemuitputting en -verdichting, het inperken van methaan- en stikstofemissies, circulair inzetten van reststromen en watervoorziening komen aan bod in verschillende demonstratiesessies door en voor landbouwers. Een mooi overzicht kan je vinden via www.boerenbond.be/praktijkdemos