Van het Schumanplein tot de dorpsstraat
Europa is de voorbije week tot de vaststelling gekomen dat ze haar verantwoordelijkheid moet opnemen om zichzelf te versterken, veiliger en weerbaarder te maken. De lidstaten keurden engagementen goed om de Europese veiligheid te versterken want ze moeten hiervoor niet langer op de steun van ‘Uncle Sam’ rekenen.
“Europa moet zichzelf kunnen beschermen, moet zichzelf kunnen verdedigen”, klonk het strijdvaardig uit de mond van de Europese leiders.
Het is terecht dat men kijkt naar de manieren om voor onze eigen defensie te zorgen. Maar naast het feit dat Europa zichzelf moet kunnen beschermen en verdedigen, mag men niet vergeten dat Europa zichzelf ook zal moeten kunnen voeden. En daar heeft Europa de laatste jaren toch wel heel erg weinig over nagedacht. De vorige Europese commissaris voor Klimaat, Frans Timmermans, heeft met de Green Deal eenzijdig doelstellingen opgelegd om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Zonder daarbij na te gaan wat het effect op de voedselvoorziening voor de eigen interne markt zou zijn, en zonder deugdelijk in overleg te gaan met de Europese land- en tuinbouwers.
De recent gepubliceerde Europese landbouwvisie toont wel aan dat de Europese Commissie de landbouwsector terug ziet als een strategische sector met maatregelen waardoor onze landbouwers hun rol als voedselproducent kunnen opnemen. Geopolitieke en militaire conflicten en de coronacrisis hebben immers recent nog aangetoond hoe snel we kwetsbaar worden eens de normale handelsstromen beginnen te haperen.
Ook in het Vlaamse en federale regeerakkoord wordt nu verwezen naar de strategische rol van de land- en tuinbouw. We rekenen erop dat het op àlle niveaus niet bij loze woorden blijft. Want de recente vergunningsaanvragen om landbouwgrond vol te zetten met zonnepanelen, tonen aan dat nog niet iedereen overtuigd is van het strategisch belang van lokale voedselvoorziening. We gingen over meerdere van deze dossiers in overleg met de lokale besturen, en stelden vast dat er ook op dat niveau begrip is voor onze vraag om landbouwgrond voor te behouden voor voedselproductie. We rekenen erop dat de lokale besturen hier ook naar zullen handelen want van de dorpsstraat tot het Schumanplein: iedereen heeft drie keer per dag de boeren nodig.
Blijkbaar is nog niet iedereen overtuigd van het strategisch belang van lokale voedselvoorziening.”
Lode Ceyssens
Voorzitter Boerenbond