Realisatie van drie online tools om je melkveebedrijf te optimaliseren

9 maart 2023

Boerenbond en ILVO presenteren drie nieuwe online tools die melkveehouders kunnen ondersteunen in hun bedrijfsvoering en hen kunnen helpen stappen te zetten richting robuuster ondernemerschap.

Zes melkveehouders namen 2 jaar geleden het initiatief om de sector vooruit te helpen met praktische op maat gemaakte tools voor de melkveesector. De ontwikkeling gebeurde samen met Boerenbond en ILVO via de Operationele Groep ‘Melkveehouders willen sneller en beredeneerd operationeel schakelen’.

Vandaag kunnen ze met trots aankondigen dat de tools voor elke melkveehouder ter beschikking zijn. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de gerealiseerde tools melkveehouders kunnen ondersteunen in hun operationele bedrijfsvoering waardoor ze een stap kunnen zetten richting robuuster ondernemerschap.

Een melkveehouder neemt dagdagelijks beslissingen die een impact hebben op zijn bedrijfsresultaat Die korte termijn beslissingen neemt hij dus op een meer beredeneerde manier en op basis van bedrijfsspecifieke info. Als deze data makkelijk te verzamelen is zullen de tools ook vlot ingang vinden in de sector. Een makkelijk te interpreteren resultaat zal bovendien het vlotst aanleiding geven tot actie.

Inseminatiestrategie, vervanging reforme koe en rantsoenoptimalisatie

De melkveehouders kozen uiteindelijk voor de thema’s inseminatiestrategie, vervanging reforme koe en rantsoenoptimalisatie. Voor elk van die thema’s is een handige tool ontwikkeld waarbij ieder technisch onderwerp word gekoppeld aan een economisch luik.

Kortom : Met behulp van deze tools zet je de stap naar betere cijfers, zowel technisch en economisch!

De tools zijn terug te vinden via Boerenbond en Rundveeloket.

Meer informatie:

  • Patrick Meulemeester, Consulent Ondernemerschap Boerenbond, 0474 44 50 74
  • Matthieu Frijlinck, Coördinator Rundveeloket, 0478 23 28 76