Op de eerste rij: 26 januari 2023

23 januari 2023
We don’t want our money back!

‘I want my money back!’ Met deze woorden maakte Iron Lady Margaret Thatcher destijds Europa duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk te veel investeerde in Europa en daarvoor in ruil veel te weinig kreeg.

Het lijkt erop dat minister-president Jan Jambon vandaag de omgekeerde versie van deze uitspraak hanteert. Nadat de Europese Commissie – na het maken van een aantal opmerkingen bij ons Vlaams GLB – groen licht gaf voor het Vlaamse plan, maakte ze hiervoor dus ook 1,6 miljard Europese middelen vrij. Weliswaar met heel wat bijkomende voorwaarden die aan onze landbouwers worden opgelegd.

Applaus op alle banken, zou je dan denken. Maar wat blijkt? Zeven weken nadat Europa 1,6 miljard euro vrijmaakte voor een Vlaams landbouwplan (groener dan ooit tevoren), twijfelt de Vlaamse regering nog altijd om met dit plan aan de slag te gaan en zo deze middelen naar Vlaanderen te halen. Officieel is de reden dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vindt dat de passende beoordeling van het plan niet voldoende kwaliteitsvol is. Eigenaardig genoeg beoordeelde het ANB het oorspronkelijke plan wel positief, vóór de Europese Commissie Vlaanderen vroeg om het plan te vergroenen. Begrijpe wie kan! Of spelen er andere motieven? Wordt dit plan gebruikt om politieke spelletjes te spelen? Wil men geen landbouw meer in Vlaanderen? Of vinden we dat we in Vlaanderen geld genoeg hebben en hebben we die Europese middelen niet nodig?

Wat de reden ook mag zijn, het is werkelijk onaanvaardbaar dat Vlaanderen deze Europese middelen nog niet geaccepteerd heeft. Is deze Vlaamse regering nog wel bezig met het verdedigen van Vlaanderen? Aan de ene kant wordt Europa gebruikt als excuus om te verstrengen of zaken niet te doen. “Het mestbeleid zal strenger moeten van Europa!” “De opkoopregeling voor de varkenshouderij is er, één jaar nadat we deze voorstelden, nog steeds niet, omdat Europa niet akkoord is!”. Als aan de andere kant Europa 1,6 miljard euro vrijmaakt voor Vlaanderen, twijfelen we of we die wel willen!

Toen ik afgelopen week, in een bespreking met Europese collega’s, de gang van zaken in Vlaanderen uit de doeken deed, reageerden deze vol ongeloof: “Don’t you want the European money in Flanders? Do you have enough money yourself?” Vlaanderen is bezig zichzelf te kijk te zetten, in Vlaanderen én in Europa. Stop alstublieft met deze politieke spelletjes. Onze land- en tuinbouwers en onze voedselvoorziening in Vlaanderen verdienen beter!

Onze land- en tuinbouwers en onze voedselvoorziening in Vlaanderen verdienen beter!