Op de eerste rij: 12 september 2024

Landbouw op de Vlaamse en Europese agenda

Vorige week speelden we op het Martelarenplein in Brussel een levensgroot ganzenbordspel. ‘Onbetrouwbaar beleid, dus de kinderen nemen het bedrijf niet over. Ga terug naar start.’ Het was maar één van de uitdagingen waar spelers Ben Weyts, Jo Brouns en Sammy Mahdi tegenaan liepen. Ze moesten vaststellen dat ze in het spel niet vooruit geraakten. Dat ze telkens weer een beurt moesten overslaan of zelfs stappen terug moesten zetten. Helaas is dit spel voor onze boeren bittere realiteit. Een onwerkbaar stikstofdecreet en vergunningenbeleid, aankopen van landbouwgrond voor bos en natuur, overbodige regelgeving en kalenderlandbouw zorgen er maar al te vaak voor dat onze boeren ter plaatste blijven trappelen of zelfs ‘achteruitboeren’ in plaats van ‘vooruitboeren’. Het spel zorgde voor een ludieke aanleiding om onze eisen nog eens duidelijk mee te geven aan de politiek: werk snel aan een haalbaar stikstofbeleid, behoud landbouwgrond voor voedselproductie, maak een rechtszeker kader voor vergunningen, schaf kalenderlandbouw af en verminder administratieve lasten.

Ook in Europa roert er wat op landbouwvlak. Nog voor de boerenprotesten kondigde Ursula von der Leyen aan dat ze een strategische dialoog wil voeren om de heersende polarisatie te overstijgen. Nu is er een rapport met aanbevelingen over de toekomst van de Europese landbouw en voedselsystemen. Belangrijke elementen in dit rapport zijn: een beter inkomen en marktmacht, zekerheid, verduurzaming, een slagkrachtiger GLB … Of dit rapport echt de mijlpaal wordt die het zou kunnen zijn, zal de Europese Commissie samen met de Raad en het Parlement moeten bewijzen. De erkenning van de strategische rol die de agro-voedingssector heeft, moet zich nu doorvertalen in beleidskeuzes en initiatieven. Ook via de nieuw te installeren Europese strategische raad voor agrovoeding, die trouwens het antwoord is op een vraag van Boerenbond. Wij zullen de Commissie er zo lang als nodig is aan herinneren dat een Farmers’ Deal nodig is om het beter te doen dan bij de Green Deal én om recht te zetten wat er scheef is gegroeid. Onze sector moet opnieuw mogen en kunnen deelnemen aan de strategische agenda van de Europese Unie.

Helaas is dit symbolische ganzenbordspel voor onze boeren bittere realiteit.

Lode Ceyssens

Voorzitter Boerenbond

Intussen kijken wij hier bij ons uit naar de Dag van de Landbouw, nu zondag. Wat we de politici in Brussel hebben proberen duidelijk te maken, willen we ook tonen aan het grote publiek: onze sector staat voor uitdagingen, maar levert ook al veel inspanningen. Iedereen is op 15 september welkom op de deelnemende bedrijven, mits inachtneming van alle geldende bioveiligheidsmaatregelen. Die lijken misschien op het eerste gezicht een beperking, maar veel meer dan dat zijn ze het zoveelste bewijs dat onze land- en tuinbouwers er net alles aan doen om hun producten veilig en duurzaam te produceren.