Een vlottere vergunningverlening
De Europese Commissie presenteerde afgelopen week haar Clean Industrial Deal en Affordable Energy Action Plan. We merken in de plannen dat de Europese Commissie de vergunningverlening echt wel als een knelpunt ziet en hier oplossingen voor wil vinden. Wij rekenen er dan ook op dat Europa werk wil maken van een vlotte vergunningverlening voor het hele industriële weefsel. En daar hoort de land- en tuinbouw, als betrouwbare leverancier van duurzame grondstoffen voor de agro-voedingsindustrie, zeker bij. Ook voor wat het aanleveren van hernieuwbare energie betreft, is de landbouwsector een belangrijke schakel. Weliswaar door slimme oplossingen, niet door zonnepanelen op landbouwgronden, zoals we de voorbije week duidelijk maakten.
De landbouwsector wil verder verduurzamen, maar groene investeringen worden geblokkeerd door rigide vergunningenkaders. Dit terwijl de land- en tuinbouw een strategische sector is; als voedselproducent, als producent van andere grondstoffen voor industriële toepassingen en als energieproducent. Want de land- en tuinbouwsector kan zeker zijn steentje bijdragen tot een evenwichtige energieproductie met onder meer de productie van biogas via pocketvergisters.
Het verkrijgen van vergunningen is echter hét probleem geworden van onze boeren als gevolg van rechtspraak en de ambigue interpretatie van wetgeving, zoals de habitatrichtlijn. Die problematiek heb ik de voorbije week ook heel duidelijk gesteld in een gesprek met de nieuwe Commissaris voor Milieu, Waterweerbaarheid en Circulariteit, Jessika Roswall. Ik kreeg de gelegenheid om haar hierover te spreken in de marge van haar aanwezigheid bij onze Europese landbouworganisatie Copa. Wij verwachten van haar dat zij oplossingen biedt om het vergunningenbeleid te deblokkeren en te anticiperen op de gevolgen van bestaand beleid, zoals de kaderrichtlijn water en de natuurherstelwet.
Een belangrijk onderdeel van Roswalls werk zal ook de ontwikkeling van een nieuwe waterweerbaarheidsstrategie zijn, die dit jaar nog wordt verwacht. Dit initiatief sluit deels aan op de Europese kaderrichtlijn water. Ook hier zorgen juridische interpretaties voor disproportionele beperkingen, en moet er dezelfde aandacht zijn voor werkbaarheid. Het vinden van een balans tussen milieubescherming en de praktische realiteit van landbouwactiviteiten is essentieel.
Een vlotte vergunningverlening moet het speerpunt zijn in het beleid van de komende jaren. De Europese Commissie stelt dat alle niveaus: de Europese Unie maar ook de federale, regionale en lokale overheden een grote inspanning moeten doen om de vergunningsprocedures te versnellen voor netwerk-, opslag- en groene energieprojecten. Ook duurzame voedselproductie moet daar voor ons deel van uitmaken. Een vlotte en minder kostelijke vergunningverlening voor alle ondernemers is een cruciale hoeksteen bij de screening van de wetgevingspakketten. Enkel zo zal de omslag naar een duurzamere en competitievere toekomst mogelijk zijn.
De landbouwsector wil verder verduurzamen, maar groene investeringen worden geblokkeerd door rigide vergunningenkaders.
Lode Ceyssens
Voorzitter Boerenbond