Boerenbond klaagt problematische afvoer bermmaaisel aan door de Vlaamse overheid

17 november 2021
Sinds enkele tijd krijgt Boerenbond in West-Vlaanderen verschillende meldingen binnen van bermmaaisel dat lange tijd blijft liggen langsheen een waterloop. De sappen afkomstig van het rottingsproces lopen zomaar de waterloop in. Landbouwers krijgen door de Vlaamse overheid  voor opslag van gelijkaardige producten een resem regels opgelegd (afdekken, afstand tot de beek, sapopvang, …). De Vlaamse overheid gaat voor zichzelf veel soepeler om met deze regels.

Boerenbond ontving vanuit Veurne, Koksijde en Gistel verschillende meldingen over rottend bermmaaisel langsheen polderwaterlopen ter hoogte van de E40. Na navraag blijken deze werken uitgevoerd op vraag van AWV en is er al sprake van rottingssappen die in de beek terecht komen. In het kader van het mestactieplan is het nochtans uiterst belangrijk dit soort puntvervuilingen te vermijden. Voorzitter bedrijfsgilde Veurne – Rik Dewaele : “Het is ongelofelijk dat het bermmaaisel hier zomaar kan blijven liggen. Wij, de landbouwers, worden bij de minste vervuiling zwaar beboet of maatregelen opgelegd via het MAP, terwijl de Vlaamse overheid zelf haar eigen regels aan haar laars lapt.”

Vanuit Boerenbond werd dit gemeld bij de Mestbank en de betrokken lokale gemeentebesturen. Er werd aangegeven dat deze praktijken niet kunnen en er snel contact moet genomen worden met de opdrachtgever AWV.  Provinciaal voorzitter Boerenbond Joris Van de Vyvere : “Onze landbouwers doen er dagelijks alles aan om puntvervuilingen te vermijden. Het is natuurlijk zeer demotiverend als de Vlaamse overheid wat verderop de inspanningen teniet doet.”