KKL Kris

Klimaatkoploper 2023 gekend: proficiat Kris en Ginny uit Temse!

Vijf Vlaamse boeren dongen de afgelopen weken mee naar de titel van Klimaatkoploper 2023, maar slechts één duo ging met de hoogste eer naar huis: Kris Heirbaut en Ginny de Meulemeester uit Temse! Zij zijn zoveel meer dan melkveehouders en geloven dat diversificatie dé weg is naar een klimaatgezonde landbouwsector. Wij zijn het alvast laaiend met hen eens …

Een eigen hoevewinkel, melkveeboerderij, algenkwekerij … Kris en Ginny zijn echt manusjes-van-alles. Bovendien zijn ze specialist in koolstofopslag én agroforestry – twee moderne vormen van klimaatvriendelijke landbouw die in Vlaanderen aan een opmars bezig zijn. Als koplopers wordt dit duo uit Temse nu ook benoemd tot ambassadeur van de sector. Ze zien het als een belangrijke taak om hun boodschap uit te dragen naar zoveel mogelijk collega’s en zo samen naar een ‘klimaatkopgroep’ te evolueren.

"Wij hebben een duidelijk klimaatdoel: een toekomstbestendig landbouwbedrijf met een beperkte milieu-impact. Dat zaadje van inspiratie willen we nu ook bij andere landbouwers planten. Iets doen is altijd beter dan niets doen! "

Kris & Ginny, Klimaatkoploper 2023

Hoe doen ze het? Zo!

Kris en Ginny geloven heilig in koolstoflandbouw. Zo zette het koppel een deel van hun akkerland om in een permanente teelt van grasklaver met kruiden. De koeien zijn er dol op! Bovendien voorziet het hen van natuurlijke eiwitten, mineralen en vitamines. Een extra bonus is dat dergelijke mengteelten geen sproeistoffen en géén kunstmest nodig hebben. Over een win-win gesproken …

Op een ander perceel doen ze aan iets wat alvast enorm hip klinkt, maar hier bij ons nog niet zo bekend is: het zogenaamde agroforestry. Met behulp van 175 bomen capteren ze heel wat koolstof en tussen de bomenrijen staan voedergewassen. Elk jaar compenseren ze op die manier maar liefst 34 ton CO2! Opgevangen CO2 doet dan weer dienst als grondstof voor hun algenkwekerij. Algen zijn voor de mens namelijk een prima, duurzame bron van plantaardige eiwitten. En plant-based eten wordt natuurlijk steeds populairder, ook hier bij ons.

Tot slot wordt de onvermijdelijke (maar beperkte) methaanuitstoot van de mest van hun melkveehouderij slim omgezet in groene energie, die op zijn beurt wordt gebruikt voor allerlei bedrijfsactiviteiten: het maken van heerlijk hoeve-ijs, bijvoorbeeld! En zo is de cirkel rond.

 

Bedankt aan alle toppers!

Graag sluiten we af met een eervolle vermelding voor de vier andere finalisten: Nele Devoghel uit Laakdal, Mark Nickmans uit Halen, Jos Depotter uit Koksijde en Karel D’Hooghe uit Zele. Hun innovatieve bijdrage aan de sector verdient eveneens een plek in de spotlights. Samen met alle boeren die dagdagelijks hun steentje bijdragen voor het klimaat. Bedankt aan alle toppers!

Lees ook...