fgf
dfd
“Al onze pompoenen zijn biologisch gecertifieerd. Dat maakt dat onkruidbeheersing de moeilijkste factor van de teelt is.”

Interview met pompoenboer Dirk

Na meer dan twee decennia hobbymatig boeren stapte Dirk in 2015 fulltime in de stiel die zijn hart stal: pompoenen kweken! “Van opleiding ben ik nochtans accountant en dispatcher, maar al van kindsbeen af was ik gefascineerd door groenteteelt."

"Nu baat ik een zorgboerderij uit, waar mensen met een beperking een nuttige dagbesteding vinden”, vertelt Dirk. “We zetten niet alleen in op zorg, maar ook op biologische productie en de korte keten! Zo gaan de pompoenen rechtstreeks naar onze hoevewinkel en het bord van de consument.”

Vertel eens, Dirk: waarom pompoenen?

Boer Dirk: “Aangezien we enkel telen voor de korte keten en we onze oogst verkopen in onze hoevewinkel – plus via de platformen van Boeren en Buren en Eigen Bodem – moeten we een zo divers mogelijk aanbod brengen. Aangepast aan de seizoenen dus! Herfst is per definitie het pompoenseizoen en aangezien we deze zelf ook graag lusten, was de keuze snel gemaakt.”

Welke pompoensoorten teel je op je zorgboerderij?

Boer Dirk: “We kozen voor de gekende soorten butternut en hokkaido, aangevuld met Futsu Black, Sweet Dumpling en Crown Prince. Deze laatste is dé bewaarpompoen bij uitstek. Sinds enkele jaren telen we ook de oliepompoen met speciale naaktzadige pitten die zeer rijk zijn aan olie. Hiervan worden enkel de pitten verkocht.”

In hoeverre is de teelt seizoensafhankelijk?

Boer Dirk: “Pompoenen groeien beter in warmere temperaturen, dus we beginnen eraan na de ijsheiligen. Om een zo lang mogelijk groeiseizoen te hebben, worden ze allemaal voorgezaaid en uitgeplant. Het voordeel hiervan is dat we het onkruid zo een stap voor kunnen blijven en omdat we op mulchfolie planten kan het gewas vlot dichtgroeien.”

Hoe zie jij de toekomst van je boerderij en de pompoenteelt in het algemeen?

Boer Dirk: “Pompoenen zijn een perfect product voor de korte ketenverkoop. De bewaring brengt wel wat uitdagingen met zich mee, want de vraag naar pompoen loopt door tot een stuk in het voorjaar. Ik hoop in de toekomst hier een koelcel voor uit te rusten met circulaire verwarming, zodat ik de vruchten beter en langer kan bewaren om het ganse verkoopseizoen met de beste kwaliteit aan vruchten uit te doen. Want verse topkwaliteit, dat proef je! ”

En als smakelijke afsluiter: wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

Boer Dirk: “Ons favoriet recept, naast een overheerlijke pompoensoep natuurlijk, is een pasta met spekjes en een saus van pompoen. Nog even laten gratineren in de oven en smullen maar! Al smaken onze verse en lokalen producten in eender welke vorm!”

Boer Dirk geeft met zijn boerderij het goede voorbeeld van korte ketenproductie. Van het veld via de hoevewinkel rechtstreeks naar je bord. Zo gaat hij dag in dag uit met hart en ziel voor de stiel én jouw voedsel! Veilig, lekker en van topkwaliteit! #boerenbroodnodig.