Menu

Verlaagd btw-tarief op verkoop plantgoed door tuinaannemers goedgekeurd

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
In de Commissie Financiën van het federaal parlement werd de verlaging van het btw-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer goedgekeurd.

In de Commissie Financiën van het federaal parlement werd gisteren de verlaging van het btw-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer goedgekeurd.  AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, en Boerenbond hebben jarenlang aangedrongen om het btw-tarief bij de verkoop van plantgoed door tuinaannemers te verlagen van 21 naar 6%. Deze goedkeuring is erg belangrijk voor de concurrentiekracht van onze tuinaanlegsector.

De situatie tot op vandaag is dat wanneer een tuinaannemer plantgoed aankoopt, hij daarop 6% btw betaalt, maar hij moet wel 21% btw aan zijn klant aanrekenen. Als die klant de planten zelf gaan kopen, betaalt hij slechts 6%. Het wetsvoorstel om deze scheve situatie te corrigeren, werd gisteren in de Commissie Financiën van het federaal parlement goedgekeurd. Nu volgt nog de stemming over dit wetsvoorstel tijdens de plenaire zitting van het federaal parlement.

Niet enkel om oneerlijke concurrentie te vermijden zal een tariefverlaging van 21% naar 6% positief zijn, ook zal de toepassing van het verlaagde btw-tarief een stimulans betekenen voor de werkgelegenheid en de tewerkstelling in tuinaanleg en -onderhoud. In de sector zijn er bijna 16.000 mensen actief. Er zijn 7800 bedrijven/zaakvoerders actief in de sector waarvan twee derde eenmanszaken, een derde zijn zaken met personeel. Zij stellen iets meer dan 9000 werknemers tewerk. Daarenboven is de aanleg en het onderhoud van parken, tuinen en plantsoenen vrij arbeidsintensief waarbij ook veel laaggeschoolde werknemers aan de slag kunnen.

Deel deze pagina: