Toegangsvermogen doorgeven aan Fluvius

13 oktober 2022

Bedrijven op middenspanning hebben nog tot eind 2022 om hun gewenst toegangsvermogen door te geven aan Fluvius. Hiervoor heb je waarschijnlijk al 1 of 2 brieven ontvangen van Fluvius. Voor de betekenis van begrippen zoals toegangsvermogen en maandpiek verwijzen we naar de website van Fluvius.

In de praktijk blijkt het doorgeven van het toegangsvermogen niet eenvoudig. Bij deze een stappenplan dat je kan volgen. 

Het proces kan je opdelen in 3 verschillende taken.
  1. Een account aanmaken op mijn.fluvius.be en de juiste EAN-codes toevoegen
  2. De juiste machtigingen hebben om het toegangsvermogen aan te kunnen passen.
  3. Het toegangsvermogen aanpassen.

Taken 1 en 2 zijn stappen die je als bedrijfsleider zelf moet doen. Iemand anders kan/mag dit niet in jouw plaats doen. Via deze link vind je 2 filmpjes die je helpen om je account te maken en de juiste machtigingen te geven. Probeer die instructies alvast te volgen en de nodige aanvragen te doen. Dat duurt een aantal dagen om te verwerken.

Eens de aanvragen goedgekeurd zijn, kan je starten met taak 3.

  1. Meld je aan
  2. Ga naar de tegel netkosten
  3. Druk op de knop toegangsvermogen simuleren of wijzigen
  4. In het volgende scherm krijg je uitleg over de spelregels rond het toegangsvermogen. Belangrijk om hier op te pikken is dat je een overschrijding van het toegangsvermogen het hele jaar meedraagt
  5. Nadat je de regels gelezen hebt kan je verder naar de simulatie van toegangsvermogen wat tegelijkertijd ook het definitieve invulveld is.

Dit is het scherm dat er toe doet. Hier is best veel informatie te vinden. Je vindt een overzicht van het maximale vermogen van afgelopen maanden. In het voorbeeld (Fig. 1)  zit dit dus rond de 40 kW.

Toegangsvermogen doorgeven aan Fluvius

Figuur 1: overzicht max. vermogen van afgelopen maanden

verwachte maandpiek

Figuur 2: Een simulatietool

Fluvius zal deze waarde dan ook als eerste waarde voorstellen. Als gemachtigde heb je de keuze om dit aan te passen. Een simulatietool (Fig. 2) geeft vervolgens een inschatting van de totale kost die je mag verwachten in 2023. Je vindt hier meteen ook de eenheidsprijs van de maandpiek, het toegangsvermogen en de overschrijding.

 

Voor de ‘verwachte maandpiek’ kan je dus best de maximale waarde ingeven van de afgelopen waarde. Bij ‘simuleer toegangsvermogen’ kan je dus verschillende getallen ingeven en kijken wat het effect is.
Onze voorlopige conclusie op basis van de simulatietool is dat je het toegangsvermogen best instelt op de hoogste piek van het jaar met eventueel nog een paar kW marge. Je betaalt per kW dat je reserveert 2,39 euro extra om een boete van 40 euro per kW te voorkomen die je zou moeten betalen indien je over de grens gaat. Het is dus een soort van reisverzekering. Dom geld indien je het niet nodig blijkt te hebben achteraf, maar je bent blij dat je een paar euro extra hebt betaald indien je het wel nodig blijkt te hebben.

Na de initiële keuze en na een verhoging kun je je toegangsvermogen 12 maanden lang niet verlagen, daarna weer wel. Iedere maand kun je je toegangsvermogen wel verhogen. Je kan dus tijd kopen door je toegangsvermogen nu lager in te stellen en tegen de oogst te verhogen. Je kan op die manier ook rekening houden met het tijdstip van de oogst. Hou echter steeds marge, de buitentemperatuur tijdens bv inkoelen heeft immers een groot effect op je verbruik. 

Eens je een toegangsvermogen gekozen hebt, moet je verder gaan naar het volgende scherm waar dat je de keuze nog eens moet bevestigen. Daar krijg je ook de melding dat je het toegangsvermogen kan aanpassen tot 31/12/2022. Dit wordt via aparte mail ook nog eens bevestigd.

Voorlopig kan er nog maar 1 getal doorgegeven worden. Een jaarpatroon met 12 verschillende maandelijkse toegangsvermogens kan momenteel niet in het systeem gestopt worden, ook al zou dat iets logisch zijn. In januari 2023 is deze optie misschien wel beschikbaar, maar dat is dus af te wachten. Hou er rekening mee dat dit eerste jaar een testcase is voor de jaren erop.